Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problemer med hormonspiral

Spørsmål

Hei! 5 mai i år utførte jeg en medisinsk abort hjemme. Det tok noen timer etter pillene var tatt før det skjedd noe, ellers opplevdes det ukomplisert. Da jeg i forkant av aborten var til undersøkelse reagerte gynekologen når jeg fortalte om korte sykluser, 21-25 dager, og lange, kraftige blødninger under mens, i tillegg til at Ferritin har ligget på under 10 i et års tid uten at jeg har fått den opp. Hun ville derfor at jeg i etterkant av aborten skulle sette inn Mirena spiral på indikasjon av blødningene. Etter negativ graviditetstest fikk jeg satt inn spiral 5 juni hos jordmor. Jeg hadde da fortsatt blødninger etter aborten. 24 juni får jeg plutselig kraftige smerter og blir veldig dårlig. Jeg ender opp på akuttmottaket SØK hvor jeg får diagnosene: Endometritt og Cystis Ovarii. Er i tillegg på kvinneklinikken SØK dagen etter. 13 august var jeg hos gynekolog på Volvat, og 3 september igjen på kvinneklinikken SØM (se vedlagte bilder for polikliniske notater og lab.tester). I det siste notatet fra 3 september står det at jeg har vært blødningsfri i noen dager, og det hadde jeg, i to dager, men det begynne å blø igjen samme dag. Jeg føler ingen leger lytter til meg og at de alle kommer med den samme reglen om at: «Det er helt normalt med blødninger av og på de første månedene etter innsetting av spiral». Men det kan vel ikke være meningen at man skal blø konstant i 19(!) uker, - to dager? Jeg prøver å forklare hvordan livskvaliteten blir nedsatt av dette og hvordan det oppleves, men jeg føler alle kun ser spiralen! Hva med den kroniske betennelsen prøven fra Volvat viser? Hvor lenge mener du er godkjent tid for å pine seg gjennom «prøvetid» med spiral? Jeg har tidligere prøvd p-piller og p-plaster, men pga negative bivirkninger og fordi det ikke klarer å «stoppe» mens er det ikke aktuelt. Ved den siste timen 3 september ba jeg om å heller få fjerne livmor, men de virker ikke veldig positive til dette. Håper du har noen gode råd!

Kvinne 28
Svar

  

For å oppsummere:

5.5. Utført medisinsk abort, ukomplisert

5.6. Innsatt hormonspiral

24.6. Sykehus: Akutt dårlig. Temp 38.3. Det påvises endometritt (puss fra livmorhals) og eggstokkcyste (venstre 33x16 mm) Får Doxylin og Flagyl for en uke

25.6. Sykehus: Ny kontroll. Temp 38,4 CRP 92, Leukocytter 11. Ve ovarium normalt Hø ovarium med cyste 27x21mm

13.8. Gynekolog Volvat. Pipelleprøve tatt: gestagent cellebilde og kronisk betennelse

3.9. Sykehus: Ny kontroll pga blødninger, ingen smerter eller tegn på infeksjon. Hø eggstokk cyste på 22x20 mm. Blødningsfri siste dager. Se det an.

Dine spørsmål:

1. Men det kan vel ikke være meningen at man skal blø konstant i 19(!) uker, - to dager? 

Svar: dessverre er det noen kvinner som får langvarig blødning med hormonspiral, men blødningen blir mindre etter hvert. 

2. Jeg prøver å forklare hvordan livskvaliteten blir nedsatt av dette og hvordan det oppleves, men jeg føler alle kun ser spiralen! 

Svar: Det er jo spiralen som er årsak til blødningen, så den er i fokus

3. Hva med den kroniske betennelsen prøven fra Volvat viser? 

Svar: Det vil alltid være en grad av kronisk betennelse når det ligger et fremmedlegeme inne i livmoren, det er medvirkende årsak til at det virker som prevensjon

4. Hvor lenge mener du er godkjent tid for å pine seg gjennom «prøvetid» med spiral? 

Svar: man har ikke noen regel for hvor lenge man skal observere blødninger. Det er kvinnen som bestemmer når ‘nok er nok’. I og med at du har forsøkt annen prevensjon som du ikke har vært fornøyd med, så prøver man i det lengste med hormonspiral. Det er jo også en behandling for dine rikelige blødninger som medførte jernmangel. Det er dessverre ikke noe som sikkert kan stoppe blødningene, det er ‘bare’ å se det an.

Du sier at din mor har endometriose, og det er øket risiko for døtre. Hormonspiral er også en god behandling for endometriose. De stadige blødninger er ikke typisk tegn på endometriose, men stoffskifteforstyrrelser kan påvirke blødningen. 

Hvis du oppgir hormonspiral, så kan neste mulighet bli p-sprøyte Depo-Provera. Det skal meget tunge grunner til å fjerne livmor hos en kvinne på 28 år.

Vennlig hilsen Mette


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-