Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problem med å få ut avføring. Fremfall av bakre skjedevegg?

Spørsmål

Hei! Eg er 51 år og født to barn da eg var i slutten av 20 åra. Ein vanlig fødsel og ein setefødsel. 3 år seinare fjerna dei livmora men eg beholdt eggstokkane. Så blei eg opperert for skjedeprolaps( endetarm og skjede/ urinblæra blei heist opp). For 1 år Sian hadde eg kikkhullsoperasjon der dei la inn nett for å heise opp skjede , urinblæra og endetarm( hadde fått enda eingong prolaps i framre og bakre vegg i skjeden). Nå sliter eg med å få ut avføring, og eg kjenner at da buler ut i bakre skjedevegg- der er da hardt, og etter eg har brukt microlax og fått ut avf.så kjenner eg ikkje den harde utviklinga i skjedens bakvegg. Så eg lurte på om dei kan operera dette enda ein gong ,eller om dei vil sei til meg at nå får dei ikkje hjelpt meg meir?

Kvinne 51
Svar

  

Du er operert for fremfall i skjeden, først med fremre og bakre plastikk i skjeden. Senere er det ved laparoskopi innlagt ett nett, sannsynligvis for å heise opp toppen av skjeden som kan ha falt frem etter at livmoren ble fjernet.

Nå er ditt problem å få tømt ut avføring, du bruker Microlax. Du kjenner at det buler ut (inn ?) i bakre skjedevegg og det kjennes hardt, men det forsvinner når du har fått tømt tarmen.

Etter din beskrivelse tror jeg at det er hard avføring du kjenner gjennom den tynne bakre skjedevegg, i og med at hardheten forsvinner når du får tømt deg. Jeg er ikke så sikker på at det er noe man kan avhjelpe med en ny operasjon. Det kan skyldes at muskulaturen i endetarmen er svekket, og det er ikke så enkelt å bedre ved operasjon. Det kan skyldes forstoppelse. Viktig er det prøve å få en mykere avføring, f.eks. ved å spise fiberrik mat, mye grønnsaker, drikke rikelig og mosjonere. Her kan du få en del råd (https://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/forstoppelse

Av din medisinliste ses at du bruker Sarotex og pinex forte som begge har forstoppelse som bivirkning.

Jeg foreslår at din fastlege foretar en gynekologisk undersøkelse og evt. henviser deg til vurdering ved det sykehus hvor du før har vært operert. Men jeg tror at du først og fremst må prøve å unngå forstoppelse, din fastlege kan sikkert også gi deg råd med på veien.

I prinsipp er det ikke noe i veien for en ny operasjon i skjeden, men jeg tror ikke at ny kirurgi vil hjelpe deg.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-