Prevensjon og PMS

Spørsmål

Hei
Jeg ønsker råd om hvilken prevensjon som er den beste for meg, og i tillegg hjelp til pms-plager jeg har.

Jeg har 3 barn og skal ikke ha flere.Er i et fast forhold, vært samboere/gift i 13 år. Sterilisering er ikke aktuelt ennå. Har i dag kobberspiral og syns det fungerer greit, hatt den i snart 5 år. 5 år siden siste fødsel. Regelmessig mens, kraftige blødninger i 4 dager,totalt blør jeg i 7-8 dager hver gang. 26 til 28 dager mellom hver periode. Oppdaget for 2 år siden at jeg har lavt serum ferritin (7), spiser jern, men likevel problemer med å holde nivået oppe. Kommer opp på 20-25, men synker raskt til 10-15 hvis jeg holder opp med jern-tabletter.Har ikke hatt problemer med ferritin-nivået før, drev aktivt med idrett før svangerskapene og målte ferritin da, og det var bra. Store blødninger under siste fødsel som endte i haste-keisersnitt. Fikk 4 enheter blod etter fødselen.
Hva bør jeg velge av prevensjonsmiddel?

PMS-plager: -kraftig vektøkning hver gang (er slank, 60 kg rett etter mens, ca ti dager før mens øker vekta med 3-4 kg på to-tre dager og holder seg der til mens setter i gang.)
-hovne og ømme bryster
-humørsvingniger, dvs veldig lett irritabel, tenner fort på småting,syns alle er imot meg osv. Vet egentlig at jeg er urasjonell og at det er pms-plager som påvirker reaksjonen min, men klarer likevel ikke styre det. Blir også lei meg og trist, men tror det kommer mest av at jeg plages av den hissige oppførselen min.
-et enormt matsug i 10 dager før mens setter inn.
Menstruasjonen kommer som en lettelse for både meg og ektemannen, for da forsvinner pms-plagene!
håper du har hjelp for pms, for det sliter jeg mye med.

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg synes du skal fortsette med kobberspiral hvis du ikke har plager av den. Den er enkel, sikker og gir lite bivirkninger. Det kan tenkes at du vil blø mindre med p-piller, evt p-implantat, men det er vanskelig å forutsi. Jeg synes ikke det er grunn til å gi deg hormonpreparater for å stanse blødningene, selv om det kanskje ville være fornuftig med tanke på ferritinverdiene.

Når det gjelder PMS har jeg ingen mirakelkur (da hadde jeg isåfall vært søkkrik). Noen tips kan jeg imidlertid komme med, disse hjelper andre kvinner i varierende grad:
- trening; 3 ganger a 45 minutter pr uke reduserer stress, noe som igjen kan forverre PMS.
- ernæring: te og økt inntak av karbohydrater før mensen bedrer gjerne plagene hos noen, trolig fordi det øker serotoninnivået i hjernen. Andre anbefaler vitamin B6, redusert alkohol, koffein, raffinert sukker, salt, melkeprodukter og animalsk fett. Her går det an å prøve seg litt frem.
- stressreduksjon generelt.
- medisiner, feks
- alprazolam
- fluoxetin

Legen din kan forordne en forsøksrunde med Fluoxetin feks (alprazolam er avhengighetsskapende). Fluoxetin hører til i gruppen "lykkepiller", men gis i denne sammenhengen ikke for angst eller depresjon, men fordi den kan ha en god effekt på PMS.

Lykke til!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-