Prevensjon og alder

Spørsmål

Jeg er 42 år og bruker NuvaRing siden 1 år. Fikk den hos fastlegen grunnet store menstruasjonsblødninger. Han sa jeg bare kan bruke den fremover, alder har inget at si.
Nå lurer jeg på hvor trygt det er for kvinner i min alder. Min mor har nylig hatt hjerneslag, min far har pacemaker. Både er i slutten av 70 årene.
Selv har jeg normalt blodtrykk, røyker ikke og lever sunt. Blødningene er mer en halvert, og alt fungerer greit med ringen.
Hva er din erfaring med ringen når kvinnen nærmer seg overgangsalderen? Hvordan merker hun det når hun bruker hormonerne som finnes i ringen? I Sverige finnes et østrogenfritt minipiller, Cerazette(Organon),er det et alternativ i min alder?

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker NuvaRing.

Kvinne, 42 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er uhyre liten risiko for kvinner over 40 å anvende p-piller, forutsatt at de ikke har hatt hjerte/kar-sykdommer eller kreft i underliv og bryst, samt noen sjeldnere sykdommer. Er det slike tilstander i nær familie, er det klokt å være tilbakeholden med østrogensubstanser. Arvelig anlegg for blodpropp kan i noen tilfeller testes med såkalt APC-resistens-underøkelse i blodprøve. Nuvaring inneholder både østrogen- og progesteron-lignende stoffer i biologisk lavere dose enn i p-piller, men metoden er ny og det foreligger lite erfaring med denne prevensjonstypen før overgangsalder. Generelt vil Nuvaring ha samme effekt og bieffekt som p-piller. Om dette kan du lese i den medfølgende veiledning.
I ditt tilfelle og i din alder ville jeg vel foreslå hormonspiral. Denne inneholder progesteronstoff (prinsipielt det samme som i minipille) i enda mindre dose.
Fordelen er sikker prevensjon, sterkt reduserte eller opphørte menstruasjonsblødninger og sannsynligvis også mindre infeksjoner.
Bieffektene (spesielt fetere hud og brystspenning) er sjeldne og ofte forbigående. Et alternativ til denne kunne være nevnte, eller lign., minipille, men disse har høyere hormoninnhold. Vi skal alltid tilstrebe lavest effektive dose!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-