Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Positiv graviditetstest, men ingen foster på ultralyd

Spørsmål

Hei, i går var jeg på tidlig ultralyd og ville bare ha bekreftelse på om det var liv i magen. For sju uker siden opplevde jeg en kjemisk graviditet (4+4), hvor det kom ut klumper, blod og vev og jeg hadde kraftige menstruasjonssmerter. Etter det testet jeg med eggløsningstester og 16 dager etter fikk jeg positiv eggløsningsprøve og vi hadde sex et par dager. Og to uker etter det fikk jeg en positiv graviditetstest. Og den har forblitt positiv nå, tre uker etter. Jeg opplever flere graviditetssymptomer, som aversjon mot enkelte lukter og mat, ømme pupper og litt stikk her og der i magen. Men hos ultralydjordmoren fant hun ingenting. Hun påpekte at livmoren min var forstørret og vitnet om at jeg snart skal ha mens eller er gravid. Jeg har vaginisme og opplevde ultralyden som vond, men hun prøvde å lete og fant ikke en gang fostersekk. Hun tok også opp lyd men hørte kun min puls. Så tiltet hun instrumentet nedover og ba meg hoste og fant dette på vedlagte bilde. Hun kunne ikke forstå hva det var og ingen av kollegene som er gynekologer var tilgjengelige for å svare. Hun mente det kanskje var rester fra den kjemiske graviditeten som hadde blitt igjen og at det forårsaket min positive graviditetstest - men er det mulig så lenge etter? Jeg la ut dette bilde på et forum og fikk kommentarer på at det ikke ser ut som om hun har tatt bilde av livmor men rektum, og riktignok ser denne klumpen mest ut som hemmoroide når jeg ser på andre bilder på Google. (noe jeg har for tiden). Jeg føler meg veldig gravid og vil så sårt vite hva som er avbildet her, begynner å betvile mine egne symptomer og tilstand.

Kvinne 31
Svar

  

For å oppsummere:

(Omtrentlige datoer ut fra din angivelse)

12.3. Spontanabort i uke 4+4

28.3. Pos eggløsningstest

13.4. Pos graviditetstest

30.4. Pos gravitest Vært på ultralyd Usikkert funn

Du skulle nå være 6-7 uker gravid og da burde man kunne se fosteranlegg, evt med hjerteaktivitet. Det første av dine ultralydbilder viser ikke bilde av livmor, sannsynligvis tarm med tarminnhold (har fått en som er mer erfaren med ultralyd enn meg til å vurdere bildet). Bilde nr.2 er det vanskelig å få noe ut av, det er så uklart.

Det er usannsynlig at det er rester etter forrige svangerskap som gir positiv test. HCG kan gi utslag på eggløsningstest, men hvis testen var negativ før den ble positiv sist i mars, så kan det ikke være HCG som ga utslag.

Det beste ville være om du hos din fastlege får målt HCG i blodet tidlig i neste uke og så på nytt etter noen dager. HCG skal normalt dobles med ca. to dagers intervall.

Da det hele virker noe uklart og du hadde smerter under ultralydundersøkelsen og av og til stikkinger, bør man tenke på graviditet utenfor livmoren. Hvis du får smerter, bør du søke lege. Ved graviditet utenfor livmoren vil HCG vise svakere stigning.

Jeg håper at det snart kan avklares.

Vennlig hilsen Mette