Polycystisk ovariesyndrom

Spørsmål

Hva er polycystisk ovariesyndrom?
Er usikker på hvordan det skrives.
Hvor og hvordan kan jeg få fjernet uønsket hår vekst på legger,under armer og i ansikt? For alltid hvis det går ann?

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det skrives slik:
Polycystisk ovariesyndrom
Veldig ofte omtales det med forkortelsen PCO eller PCOS.

Ordet betyr:
Poly = mange
Cystisk: fra cyste, som er en væskefylt hulrom
Polycystisk betyr altså "med mange cyster"

Ovarie = eggstokk
Syndrom = "samling symptomer"

Mao. betyr ordet noe a la "tilstand med mange cyster på eggstokkene".

PCOS er følgelig en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene), men faktisk kan man godt ha denne diagnosen uten å ha slike cyster også.
Det typiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt(hirsutisme), kviser (akne), manglende eller sparsomme menstruasjoner, barnløshet og overvekt.
2 av 3 kvinner med PCOS er overvektige. Fedmen samler seg først og fremst rundt midjen.

PCOS rammer ca 5-6% av kvinner i befruktningsdyktig alder. Det er økt opphopning i enkelte familier der mor eller søstre også kan ha tilstanden.

Endringer i stoffskiftet
En viktig del av sykdomsbildet ved PCOS, er at det med årene utvikler seg forstyrrelser i forbrenningen.
Man har en meget vanlig tilstand som heter insulinresistens, som opp til tredjedelen av befolkningen har anlegg for. PCOS er vanligvis en del av et slikt insulinresistens-syndrom, dvs at de fleste med PCOS har insulinresistens i større eller mindre grad.

Ved insulinresistens virker insulin dårligere i kroppen, og ganske mange får diabetes (sukkersyke). I tillegg har mange høyt kolesterol og høyt blodtrykk, som følge av denne insulinresistensen som de fleste med PCOS har.

Hva forårsaker PCOS?
Den egentlige årsaken er ukjent. Vi vet imidlertid at kvinner med PCOS ikke har de normale variasjonene i østrogennivået (kvinnelige kjønnshormon) i løpet av en menstruasjonssyklus. De har et konstant forhøyt nivå, blant annet på grunn av dannelse av østrogen i fettvev. Dette stimulerer til utskillelse av frigjøringshormonet LH som bidrar til cystedannelse i eggstokkene og økt produksjon av mannlige kjønnshormoner. Mange av symptomene kan tilskrives nettopp de mannlige kjønnshormonene (androgener). Hormonforstyrrelsen fører også til manglende eggløsning, med uregelmessige blødninger og barnløshet til følge.

En annen måte å se det på, er at PCOS og insulinresistens er så tett knyttet til hverandre, at det på en måte er bare to "versjoner" en og samme tilstand "viser seg" på, og at det er de forhøyede insulinverdiene i blodet ved insulinresistens som forårsaker endringene i kjønnshormonene.
Dette synet kan bekreftes ved at den mest effektive behandlingen mot PCOS er den samme som ved insulinresistens; dvs vektnedgang, og et mye lavere inntak av såkalte "raske karbohydrater" som finnes bl.a. i sukker og hvitt mel, brus og søtsaker. De fleste med PCOS tåler faktisk raske karbohydrater mye dårligere enn andre, som følge av insulinresistensen.
Og dessuten behandles det med ganske effektivt med en medisin som egentlig brukes mot diabetes som heter Glucophage eller Metformin. Dette virker ved å senke insulinresistensen, og derved bedres PCOS også.

Hvordan diagnostiseres tilstanden?
Sykehistorien vil som regel være helt typisk. En generell undersøkelse og gynekologisk undersøkelse er likevel nødvendig for å utelukke andre årsaker til symptomene. Gynekologisk undersøkelse er som regel normal, det er som regel ikke mulig for legen å kjenne de små cystene på eggstokkene. Blodprøver vil bli tatt. Vanligvis vil legen ta ulike hormonprøver og kontrollere sukkeromsetningen, fettstoffer og kolesterol.

Ultralyd av eggstokkene kan bekrefte at du har cyster på eggstokkene, men undersøkelsen kan også være normal selv om du har PCOS. Motsatt er det heller ikke uvanlig at kvinner som ikke har PCOS, også har liknende cyster på eggstokkene.

Hvordan behandles tilstanden?
For mange er den eneste nødvendige og mest effektive behandlingen å gå ned i vekt og å endre sammensetningen av kosten. Du kan selv redusere vekten gjennom kostendringer og mosjon, se ovenfor om hvordan.
Grunnen til at dette virker, er at det bedrer insulinresistensen, og man får derved lavere insulinverdier, som igjen bidrar til at produksjonen av kjønnshormonene forskyves i mer kvinnelig retning.
Klarer en kvinne med PCOS å gå ned 5-10% i vekt, kan det bidra til å normalisere menstruasjonen, eggløsninger opptrer igjen og graviditet kan oppnås hos ca 20-60%.

P-piller kan redusere mange av de mandige trekkene, men det tar gjerne minst 8 måneder før du kan observere effekt på den uønskede behåringen.

Dersom du er plaget med skjemmende hårvekst kan denne fjernes ved ulike metoder (epilering, elektrolyse, laser).

Håper dette var opplysende for deg. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-