Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PMS/PMDD?

Spørsmål

Vet ikke om jeg har valgt riktig felt, da det henger sammen med psykisk helse også, men det gjelder PMS og jeg lurer på om jeg kan ha den alvorlige typen, PMDD. Det skal sies at jeg sliter psykisk (depresjon og angst), men det har blitt bedre og mer stabilt. Jeg har alltid gått på p-piller (gått på Mercilon, Oralcon og Yasmin). For 1 år siden sluttet jeg på p-piller og satte inn P-stav. Det gikk fint de første 4-5 mnd, men etter det har det vært skikkelig ille. Jeg har mensen ca. annenhver måned, noen ganger 2 ganger på 1 måned. Ca. 1 uke før mensen får jeg så kraftige symptomer at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Blir helt ekstremt rastløs, urolig, kvalm, svimmel, trist, irritabel, sint på alt rundt meg, vondt i magen, kraftig hodepine, følelsen av at alt er galt og raser sammen for meg, dårlig selvtillit, destruktive tanker, utmattet, forstyrret søvn, nattesvette, kviseutbrudd (har ikke hatt uren hud før), hovne bein - som at jeg har vann i kroppen. Veier også ca. 2 kg mer enn til vanlig 1 uke før mensen. Jeg gråter nesten hele tiden og klarer ikke å stoppe. Når jeg har blødd i 3 dager, er alle disse symptomene så og si borte og livet føles bra igjen. Jeg husker at jeg hadde lignende symptomer da jeg var 13-14 år ca. 1 uke før mensen. Den gangen hadde jeg ingen prevensjon, helt naturlig mens. Det kan virke som om prevensjon med kombinasjoner av 2 hormon har hjulpet (spesielt Yasmin) men at det er ille når jeg ikke har prevensjon eller når jeg har med kun gestagen. Jeg har lest litt om PMDD og det er som å lese om meg selv 1 uke før mensen.

Kvinne 26
Svar

  

Dine symptomer stemmer meget godt med alvorlig PMS eller PMDD med både psykiske (sinne, irritabilitet, destruktive tanker etc) og fysiske symptomer (vektøkning/væskeoppsamling, kviser, hodepine). Forekomst en uke før menstruasjon er også det som er vanlig ved PMS/PMDD.

Så er det en del som ikke helt stemmer med diagnosen. PMS/PMDD er sterkt relatert til den periode hvor det produseres hormonet progesteron etter eggløsning. Med du har ikke eggløsning med p-staven, og de blødninger du har er ikke de vanlige menstruasjonsblødninger, men blødninger som kommer av gestagenbehandling (gestagen er hormonet i p-staven). Noen kvinner reagerer på det kunstige gestagen på samme måte som de reagerer på det naturlige progesteronet, men typisk får de da symptomer hele tiden. 

Det er foreslått mange behandlinger for PMS/PMDD, og det som er mest effektivt er SSRI/SNRI legemidler, og du bruker et slikt i form av Zoloft. Det er effektivt hos ca. 75% av de med PMS/PMDD.

Yasmin er en p-pille som også anbefales ved PMS/PMDD, og det ser ut til at den har vært virksom hos deg. Burde du ikke gå tilbake og bruke den i stedet for p-staven? Du kan ta pillen uten pause så du slipper menstruasjon, iallfall med tiden.

Det er det beste forslag jeg kan komme med.

Vennlig hilsen Mette