Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PMS, premenstruelle symptomer

Spørsmål

Hei Jeg fikk satt inn kobberspiral i september 2019. Jeg opplevde ca 2 måneder etter innsettelsen at mensen kom senere enn normalt og de 3 neste månedene fryktet jeg at jeg var gravid hver måned, da syklusen min bare ble lengre. Dette har nå vedvart siden, og de siste 5 månedene har syklusen min gått fra å normalt være 26-28 dager til å bli 32-35 dager. Det som hender hver gang er at jeg på ca 26. dag begynner å kjenne murring i nedre del av magen (og tror dermed at mensen kommer), murringen kommer og går de neste dagene med følgende veldig lite blod (helt lyserosa og bare noen dråper daglig) og etter ca 1 uke begynner jeg å blø rikelig. Det største problemet er dog ikke dette, men at jeg generelt har fått flere og sterkere premenstruelle plager, da særlig psykiske. Jeg føler at jeg i perioden mellom eggløsning og mensen nærmest opplever et funksjonfall der jeg noen dager er svært deprimert og føler alt er fullstendig meningsløst. Jeg blir slapp, sliten og har ikke motivasjon til noe. Jeg føler meg også svært sårbar og gråter mye. Jeg har hatt plager med depresjon/angst lenge, men ikke i et slikt gjentagende og svingende mønster. Av fysiske symptomer merker jeg i samme periode oppblåsthet/vektoppgang og at jeg generelt har fått mer uren hud. Jeg er svært fortvilet over situasjonen nå, da jeg aldri har opplevd dette så sterkt tidligere og det har blitt sånn at gruer meg til neste runde. Jeg vurderer nå å ta ut kobberspiralen for å begynne på p-piller igjen, for å "overta" syklusen. Jeg sluttet med p-piller (microgynon) i juli 2019 og hadde da gått på de siden 2017. Før det hadde jeg 2-3 år uten prevensjon, noe som fungerte bra, men jeg er nå i et fast forhold. På microgynon var jeg mye trøtt og sov ofte på dagene, noe som preget hverdagen såpass at jeg valgte å prøve noe annet en hormonprevensjon. Hva anbefaler du meg å gjøre? Hvilke p-piller kan hjelpe meg til å stabilisere dette ?

Kvinne 32
Svar

  

Du har to problemer. 


Det ene er dine blødninger. Med p-pille vil man ha regelmessig syklus på 28 dager. Når man stopper med p-piller får man sin naturlige syklus tilbake som kan være fra 25 til 35 dager (fra første til første dags blødning med skikkelig blødning). Med spiral et det ikke uvanlig at det kommer litt blødning/blodig utflod på forhånd. Murring før menstruasjonen setter i gang er ikke uvanlig, hverken med eller uten spiral. P-pillen kan ha vært behandling for dette.


Det andre problemet er nok ganske mye større, din uttalte PMS (premenstruelle symptomer) som også kan komme tydeligere frem nå du ikke lenger bruker p-pille. PMS forekommer med ulike symptomer og ulik styrke hos 80% av alle kvinner. Symptomene kommer i perioden mellom eggløsning og menstruasjon, i den delen av syklus hvor det produseres hormonet progesteron. Det er imidlertid ikke påvist endring i hormonnivået hos de med PMS i forhold til de uten PMS. Man forklarer det som en slags overfølsomhet for progesteron. 

Det er forskjellige behandlingsmuligheter.

· Du kan endre din livsstil så du får mer søvn, prøver ulike former for avslapning (yoga ?), ikke påtar deg for mye i denne perioden hvor du har redusert kapasitet. Du bør forklare din familie hvordan du har det.

· Det er en del midler som kan kjøpes uten resept eller i helsekostbutikker. Det skal brukes i den perioden hvor du forventer symptomer:

o Vitex Agnus-Castus Extract (munkepepper) Dosen er 20-40 mg/dag. 

o Vitamin B6, Pyridoxin (på godkjenningsfritak eller nettkjøp) 25-100 mg/dag

o Magnesium 200-250 mg/dag 

o Calcium carbonat: 600 mg/dag.

o Nattlysolje 1-2 g/dag 

· P-pille kan hjelpe. Du hadde det bedre med Microgynon, kanskje den svakere Loette kunne forsøkes? Ellers er det p-piller som inneholder drospirenon (Yaz, Yasminelle, Yasmin) som nok har best effekt. Du kan ta p-pillene uten pause så du slipper menstruasjon.

· SSRI/SNRI preparater er grundig utforsket og det som har størst og sikrest effekt, men du bruker Cipralex som er et slik preparat. Kanskje øke dosen i perioden med PMS?

· Spironolakton 25 mg-100 mg/dag, eventuelt fordelt på flere doser - fra dag 12 til menstruasjonsstart) kan forsøkes ved symptomer som oppsvulmethet og mastalgia. Spironolakton skal ikke brukes sammen med p-piller med drospirenon 

· Bromokriptin  og kabergolin kan brukes ved ømhet i brystene, men ikke for annet. 

· GnRH-analoger medfører en kunstig overgangsalder og stopper eggløsning med progesteronproduksjon. Det er effektivt, men kan øke risiko for andre symptomer og uheldige langtidsvirkninger som benskjørhet og hjerte-kar sykdommer. Det må derfor brukes med tilleggsbehandling som kan medføre PMS-lignende symptomer i hele syklus.

Som du ser er det flere muligheter. Du bør ta problemet opp med din fastlege og evt. få henvisning til gynekolog. Det er hjelp å få. God bedring

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-