Plutselig føler jeg meg helt forandret når jeg har menstruasjon

Spørsmål

Hei!
For ca 4-5 mnd siden begynte jeg å merke en forandring ved meg selv både før og under menstruasjon. Jeg har ikke hatt det slik i forhold til mensen før. 1-2 dager før mensen får jeg en følelse av at jeg får feber, og jeg føler meg generelt nesten litt syk. Jeg får denne feberfølelsen og blir utrolig trøtt, kan sove nesten hele tiden. Jeg får også veldig hodepine.Under menstruasjonen blir jeg helt uutholdelig varm, og jeg forandrer meg helt. Så mye at jeg nesten ikke kjenner igjen meg selv. Jeg får en apetitt og et spisemønster som ikke ligner grisen, og i tillegg får jeg en angstfølelse og jeg føler meg så deprimert de dagene jeg har mensen. Jeg får panikk før jeg skal dra på jobb for eksempel, og alt føles nytteløst og tungt. Jeg vil bare ligge i mørket å gråte. Jeg skjønner ikke hva jeg lever for. Jeg blir også veldig sint, for alt. Dette er veldig tungt og vanskelig for meg, jeg kjenner ikke igjen meg selv... men når jeg er ferdig med mensen, da går alt tilbake til normalen. Dette kan ikke være normalt? Det er kanskje verdt å nevne at jeg byttet p-piller til Loette for ca et halvt år siden. Kan det ha noe å si?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei kvinne 22.

Du forteller at du byttet til Loette p-piller ca et halvt år siden, og at du for 4-5 måneder siden begynte merke forandringer ved deg selv før og under menstruasjon. I forkant får du feberfølelse, generell sykdomsfølelse og økt søvnbehov samt hodepine. Under menstruasjonen blir du varm, får økt appetitt, angstfølelse og depresjonsfølelse. Du har lyst til å gråte og blir lett sint.

Det du beskriver her er alle helt normale symptomer som kan komme i forbindelse med menstruasjon. Forklaringen på at dette oppstår er de hormonelle endringene som skjer i kroppen vår i forbindelse med mensen, og disse hormonelle endringene er helt naturlige: At det er store variasjoner fra kvinne til kvinne hvor mye symptomer de får, sier også litt om hvor stort spennet er innenfor det som er normalt. Det som gjør det litt spesielt for deg er at du har alle disse symptomene samtidig og i veldig sterk grad. Det er altså helt normalt at kvinner kan få hodepine, varmefølelse, økt appetitt, kort lunte etc. men det er jo ikke så ofte man får "hele pakken", og heller ikke så uttalt som du beskriver her.

Det høres ut som om denne forandringen du kjenner på deg selv kan ha med byttet til Loette å gjøre, siden det oppstod kort tid etter du byttet. Hva gjelder p-pille-merker er det store forskjeller hos kvinner på hva vi får av bivirkninger og ikke. Ett p-pille-merke som noen jenter er kjempefornøyd med, kan gi store humørsvingninger og andre plagsomme symptomer hos andre jenter. Jeg vet ikke hva du benyttet tidligere, eller hvorfor du byttet, men du burde bestille en legetime der du tar opp dette du skriver her med legen din. I samråd med legen bør du velge deg en annen p-pille, eller kanskje velge deg minipillen (uten østrogen) eller p-stav. Om du ikke er i behov for slik prevensjon en periode, kan det også være verdt å forsøke uten hormonelt tilskudd også - og se om dette gir seg. Dette kan du diskutere med legen din.

Bare så det er sagt: av disse symptomene du nevner behøver ikke nødvendigvis kun komme av Loette eller menstruasjon: det kan være at bare noen av symptomene utløses i forbindelse med mensen, og at du dermed går inn i en ond spiral som utløser andre symptomer. Eksempelvis: Menstruasjonsperioden gir deg varmefølelse og økt apetitt, dette kan gjøre deg frustrert som fører til depresjonsfølelse og sinne, og det gjør at du blir trøtt. Noen ganger oppstår noen symptomer samtidig med menstruasjonen helt tilfeldig også, som gjør at vi naturlig nok tror det har en sammenheng. Vi blir jo alle påvirket av miljø og hendelser rundt oss, på både godt og vondt.

Det er godt å høre at alt går tilbake til normalen når du er ferdig med mensen. Likevel, dersom depresjonsfølelsen du forteller om er veldig sterk og du føler du ikke har noe å leve for, så er det viktig at du får snakket med noen. Mitt råd er å bestille en legetime der du forteller om dette som skjer med deg etter at du byttet merke, og sammen med legen forsøke deg uten eller med et nytt bytte av prevensjon.

Jeg håper dette svaret var til hjelp, og at du snart vil føle deg bedre i menstruasjonsperiodene dine.

Med vennlig hilsen Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-