Pergotime og manglende eggløsning

Spørsmål

Hei. Jeg har vært hos legen og tatt blodprøver for å se om jeg hadde eggløsning. Da fant de ut at verdiene for progesteron var litt lavt og mest sannsynlig ikke hatt eggløsning. Var gravid for 1 år siden, men på oul var ikke fosteret levedyktig så svangerskapet ble avbrutt. Før graviditeten hadde jeg en regelmessig syklus på 28 dager. Mens nå etter avbrutt svangerskap så har syklusen variert mellom 40 og 60 dager. Jeg og samboeren prøver å bli gravid(begge under 30 år) så var hos gynekologen 19/1 og fått progesteron. Tok 1. Pille 20/1 og siste 24/1. Har siden det brukt eggløsningstester for å se om el kommer, men ikke vært i nærheten av posetiv. Hvor lenge bør jeg nå vente før jeg evt starter på ny pergo kur? Når jeg starta 20/1 gjorde jeg det uten å ha hatt mensen. Kan pergotime gjøre at el blir senere? Gynekologen jeg var hos sa el skulle komme 5-10dager etter siste pille tatt.
Samtidig prøver jeg også gå ned i vekt da jeg er overvektig, kutta alt av sukker og spiser sunt. Trener hardt 3 dager i uka, og de dagene jeg ikke trener går jeg relativt hurtig i 1 time. Jeg har en jobb der jeg står og går så er mye i aktivitet på jobb også. Kan progesteron mangel gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du og partneren din ønsker barn, og dere har vært i kontakt med gynekolog nylig som satte deg på Pergotime. Før graviditeten for 1 år siden hadde du regelmessig syklus på 28 dager, men etter avbrutt svangerskap har syklusen din variert mellom 40 og 60 dager. Det kan ofte ta inntil 1 år før det hormonelle retter seg etter en graviditet, men nå har du fått Pergotime som skal hjelpe til med stimulere eggløsning. Du forteller at eggløsningstester ikke har vært positive til tross for dette.

I teksten din skriver du at du har fått progesteron, men bare for å klargjøre så er ikke Pergotime det samme som progesteron. Pergotime har et virkestoff som heter klomifen som stimulerer eggløsning. Pergotime overtar ”styringen” av hormonsystemet ditt ved å virke dempende på østrogenproduksjonen i eggstokkene dine, som i sin tur stimulerer hypofysen i hjernen til økt dannelse av styrelseshormoner som gir signaler til eggstokkene dine. Når kroppen ikke lenger får Pergotime og virkningen opphører skal eggstokkene reagere med en større produksjon av egg. Du lurer på om pergotime kan gjøre at eggløsning blir senere, men som forklart så skal den altså stimulere kroppen til å få eggløsning - og som gynekologen din sa, så skal eggløsningen komme ca 5-10 dager etter siste inntatte pille. Så om alle eggløsningstestene dine har vært negative, så er det antagelig fordi du ikke fikk eggløsning denne gangen. Om eggløsning likevel har funnet sted kan også undersøkes ved hjelp av en blodprøve hos legen din, der en på nytt måler progesteronnivået i blodet.

Behandlingen med Pergotime skal igangsettes og følges av gynekolog, slik som du har gjort: 1 tablett daglig i 5 dager. Om en ikke blir gravid etter første kur, kan en ny kur tas etter tidligst 1 måned, helst etter 2 måneder. Det er for å unngå overstimulering av eggstokkene (som gir økt risiko for flerlingsgraviditet og cystedannelse i eggstokkene), og man begynner også med en lav dosering. Ved neste kur kan en doble doseringen, altså 2 tabletter daglig i 5 dager.
Det er ikke alltid at Pergotime kan fremkalle eggløsning, hos ca 20% av kvinnene lykkes det ikke. Hos deg kan det altså hende at du trenger en høyere dosering, eller at du hører til de 20%-ene. Jeg regner med at gynekologen din vil anbefale deg å ta en kur hver andre måned over 6 måneder før ny vurdering, så hør med henne ved anledning. Gynekologen skal være tilgjengelig for spørsmål og oppfølgning under hele denne behandlingen.

Å ha progesteronmangel kan gi vektøkning, men det burde ikke spille en stor rolle på vekten din i din alder og særlig ikke nå når du forsøker spise sunt og trener så godt som du gjør. Det blir den dagligdagse livsstilen som vil bety det meste for din vekt. Det er forresten veldig fint å høre at du forsøker spise sundt og at du trener regelmessig, samt har en aktiv jobb.

For å oppsummere så vil jeg råde deg til å kontakte gynekologen din og fortelle om at du ikke har fått positivt utslag på eggløsningstestene og at du ikke har blitt gravid. Sammen kan dere avgjøre om det er nødvendig å ta en blodprøve for å se om det likevel har vært en eggløsning. Deretter må dere planlegge dato for oppstart av ny kur, evt med dobbel dose. Jeg håper dette gav deg svarene du lurte på, og jeg ønsker deg riktig lykke til på veien videre!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-