PCO og PCOS

Spørsmål

Hei! Jeg og min partner ønsker å bli gravide men da jeg fikk fjernet spiral (jaydess) fikk jeg vite at jeg har PCO. Jeg var ved Aleris på frogner og hadde dessverre en veldig dårlig opplevelse her. Det jeg har forstått er at jeg har for mange egg men utover det var det svært vanskelig å forstå hvor problematisk det kan bli å bli gravid og hva PCO innebærer. Jeg ble sendt til å ta blodprøver der jeg fikk svar i posten. Prolaktin var lett forhøyet og AMH var på 80 men progestron på 23 som visstnok betydde jeg har hatt eggløsning (dette ble jeg veldig glad for) Jeg er generelt forvirret og tenker jeg skal oppsøke fastlege etter sommerferien, men tar nå likevel kontakt her da jeg syns det blir litt lenge å vente. Jeg fjernet spiralen 9/4.2019 og hadde en liten blødning 2 uker etter dette men har siden ikke hatt mensen (10 uker siden). Dette bekymrer meg. Jeg har aldri hatt store eller jevnlige blødninger men har hatt noe blødning på ca 4 dager pr. 5/6 uke før jeg satte inn spiralen. Nå er det derimot helt uteblitt. Min mamma og søster har begge fått barn, 2 og 3 stk. Jeg er 30 år, 1.79 høy og veier 67 kilo. Jeg er aktiv og har ellers ingen store helseplager. Er det noe jeg kan gjøre for å få tilbake mensen, eventuelt hvor lenge skal jeg vente på at den skal komme tilbake? Og er det mulig å bli gravid med pco eller er det et «håpløst prosjekt»? Og hvilke eventuelle hjelpemidler finnes?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du fikk fjernet en hormonspiral 09.04.2019 og det ble påvist PCO-forandringer på eggstokkene. Det er ikke noe å bry seg om. Det forekommer hos ca. 20% av normale kvinner. 

Ved tilstanden PCOS (polycystisk ovarie syndrom) skal 2 av disse 3 tegn være til stede: 

  • sjeldne menstruasjoner (mindre enn 10 per år)
  • tegn på for mye mannlig hormon (evt bare som unormale blodprøver)
  • PCO-forandringer på eggstokkene


Jeg har ikke dato for blodprøvetakingen, men hvis det har gått mer enn to uker siden du tok prøven og det ikke har kommet blødning, så er du med stor sannsynlighet gravid! Ta en graviditetstest. 

Legg svaret inn som et nytt spørsmål til Lommelegen. Hvis prøven –mot forventning- er negativ, så skal jeg gi videre informasjon. (Uansett svar skal jeg ordne så det ikke blir ekstra betaling). Jeg venter i spenning.  

Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn