PCO og p-piller

Spørsmål

Jeg er ei jente paa 17 aar som i sommer fikk beskjed av legen om at jeg hadde pco. Jeg har ikke noe serlig haarvekst, men har lagt paa meg over 20 kilo de to siste aarene. Jeg har heller aldri hatt menstruasjon. Jeg har faatt vite at jeg kan faa dekket fjerning av uoensket haarvekst, men de sa paa trygdekontoret at jeg ikke fikk dekket til aa fjerne strekkmerker. Jeg har faatt masse strekkmerker, dette plager meg veldig. Jeg har faatt vite at du kan fjerne det med laser men vet ikke saa masse om det. jeg skal begynne paa p-piller, men foerer ikke det til mere vektoekning? Finnes det noen p-piller uten bivirkninger? gaar det ann aa faa dekket fjerning av strekkmerker? Jeg haper du kan svare meg, fordi jeg er i Usa , saa kan ikke faa svarene foer jeg kommer hjem i juni. Paa forhaand takk, hilsen jente 17.

Sykdommer: pco syndrom

Kvinne, 17 år

Svar

Hei!

Kvinner med PCO som ønsker prevensjon blir i Norge anbefalt medikamentet Diane, som inneholder stoffet "cyproteon-etinyløstradiol". Hva en tilsvarende medisin heter i USA vet jeg dessverre ikke. Denne medisinen kan nok gi en lett vektøkning, men er virksom mot hårvekst og kviser/akne som mange med PCO er plaget med. Denne effekten kommer gjerne etter flere måneders bruk.

Jeg regner med at du spør om hva som kan dekkes av norske trygdekontorer, og hvis de har sagt at strekkmerkefjerning ikke dekkes, så har jeg ikke spesielle kommentarer til det. Imidlertid hender det at trygdekontoret kan dekke deler av de medisinske utgiftene man har hvis det er en definert sykdom det dreier seg om. Legen din kan hjelpe deg til å søke om dette.