PCO og Metformin

Spørsmål

jeg har spurt om å få prøve metformin,som behandling for pco,men min lege ved gjøvik sykehus vil ikke det.sier det er et
prøveprosjekt på denne behandlingen. min tante har velykket brukt metformin nå mot pco. vil gjerne vite mer om dette,og hvor jeg kan få opplysninger om dette eventuelt.

Sykdommer: pco
Medisiner: har prøvd alle annbefalte medisiner. har også prøvd,pergotime.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Jeg har nylig beskrevet PCO - polycystisk ovarialsyndrom - klikk på linken over til høyre.

Kvinnene med PCO opplever ofte problemer med å bli gravide. Dette kommer trolig av manglende eggløsning, selv om man ikke er helt sikker på årsaken til dette.

Metformin er et vanlig brukt medikament i Norge, selges blant annet under navnet Glucophage, og er et middel mot sukkersyke (som også mange av pasientene med PCO har).
Standard behandling for manglende eggløsning ved PCO er Pergotime. Hvis dette ikke virker kan man injisere kjønnshormoner, men dette er en dyr behandling.

Metformin er forsøkt som eggløsningsmiddel på kvinner som ikke reagerer på Pergotime. Metformin reduserer insulinutskillelsen og øker følsomheten for insulin, og av en eller annen grunn kan dette hjelpe på eggløsningen. I utlandet er nok ikke dette rutine over alt, men det er mange som forsøker denne behandlingen, og noen kvinner reagerer positivt på medisinen.
Andre kvinner reagerer med mye bivirkninger i form av diare, kvalme og oppkast.

Det forskes mye på denne medisinen og PCO, og det er vel kanskje ikke noe teoretisk i veien for at også du kan få prøve metformin. I så fall vil jeg tro at behandlingen bør styres av en gynekolog med erfaring på dette. Hvor har tanten din fått behandlingen? Kanskje du kan få samme behandlingen der?