PCO - hva er det?

Spørsmål

Jeg har pco, men de legene jeg har vert hos vet ikke nok om denne sykdommen, så jeg håper dere kan gi meg litt mer info om denne spesielle sykdommen.

Sykdommer: pco

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

PCO står for polycystisk ovarialsyndrom. Jeg tror nok legen din også kan hjelpe deg med informasjon om dette, det er ikke en helt sjelden tilstand, og mange spør om dette her på Lommelegen.

Ovarier er det latinske navnet for eggstokker. Polycystisk betyr at det er mange små cyster (blærer) i eggstokkene. Hvis en kvinne har slike cyster kombinert med menstruasjonsforstyrrelser og økt hårvekst på kroppen, stilles gjerne denne diagnosen. Cystene kan påvises med ultralyd.

Ofte er kvinnens kontaktårsak med lege at hun har problemer med gravid, en annen del av PCO er nemlig manglende/dårlig eggdannelse. Ultralyd og hormonprøver kan bekrefte diagnosen.

Andre symptomer kan være overvekt, mannlige trekk (dyp stemme, kraftig bygning, forstørret klitoris), problemer med akner/kviser og økt libido/kjønnsdrift.

Behandlingen av dette er spesialistbehandling og består i å redusere overvekt samt hormonell behandling. Behandling av hårveksten kan utføres hvis det er kosmetisk ønskelig. Det kan noen ganger være aktuelt med kirurgisk behandling av eggstokkene.

Det er nødvendig med regelmessige legekontroller, risikoen er økt for sukkersyke og hjerte-kar-sykdom. Dessuten er det muligens lett økning i risikoen for livmorkreft og brystkreft.

Årsaken til sykdommen er ukjent, men ofte er det flere i slekten som har samme lidelsen.