P-sprøyte og blødning

Spørsmål

Hei
Jeg har store problemer med langvarige uregelmessige mensblødninger. Da mitt barn nr. 2 ble 8 mnd. kom mensen tilbake og jeg tok p. sprøyte 15.09.03 Blødde da hele tiden frem til sprøyte nr. 2 den 15.12.03. Ble forespeilet at det nå ville avta. Det har det ikke gjort, så jeg har ikke tatt noen ny sprøyte(15.03.04)som planlagt. Jeg blør fortsatt. Jeg har nå ikke vært fri for mens på 8,5 mnd. Siste mnd. har det vært en del. Dette går veldig utover parforholdet samt at jeg er konstant trett og sliten. Forsøker å trene, men blir syk hver gang etter ca. 2 uker så jeg kommer aldri i gang med trening som er viktig for meg pga. nakke/skuldre og et dårlig kne. Nå orker hverken jeg (eller min mann) dette lenger. Hva kan jeg gjøre for å slippe blødningene??

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

P-sprøyten inneholder en hormonsubstans, som har samme effekt som progesteron, som normalt dannes i ca. 10 dager etter eggløsning og forbereder livmorslimhinnen til graviditet. Inntreffer ikke dette, kommer menstruasjon.
Med p-sprøyten, og en konstant progesteronpåvirkning, skjer det ikke sjelden at livmorslimhinnen "lekker" . Dette resulterer i en vedvarende blødning og kan skyldes den forholdsvis lave dosen av progesteron. Hos de fleste fører p-sprøyten til en reduksjon av slimhinnen, og kvinnen blir helt blødningsfri.
Behandlingen kan bestå i å ta en tablettkur over 10-12 dager med reseptbelagte Provera, et mer "naturlig" progesteron, og gjerne i dose 10 milligram ganger 3 pr. dag. Dette pleier å stanse blødningen, og føre med seg en tilsiktet, menstruasjonslignende blødning etter kuren. Hvis du ikke oppnår denne effekten, bør du bli undersøkt av gynekolog.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-