P-sprøyte og bivirkninger

Spørsmål

Hei, jeg er jente på 24 år og har brukt p-sprøyte (depo provera) i åtte år. Det har fungert supert! Jeg mistet mensen etter noen måneder og har ellers ikke merket noen problemer. Siden jeg fylte 22 gikk jeg sakte men drastisk opp i vekt, hele 15kg. Dette uten noen spesiell forandring i kost og mosjon. Da jeg fylte 21 fikk jeg også påvist milde celleforandringer i livmorshalsen. Siden det har jeg tatt nye prøver hver 6. måned med det samme resultatet hver gang. Nå anbefaler legen min å bytte til hormonspiral, i sammenheng med vekt og for å unngå benskjørhet (sistnevnte er en kjent bivirkning av p-sprøyta). Samtidig leser jeg at hormonspiral ikke skal brukes hvis man har livmorhalskreft. Så spørsmål(ene) er: -Kan p-sprøyta gi så drastisk vektøkning etter seks år? -Bør jeg bytte til spiral? Mtp. celleforandringer. -Hvis jeg bør bytte til spiral, bør jeg gjøre det når jeg egentlig skal ta neste p-sprøyte eller er det fritt frem?

Kvinne 24
Svar

  

P-sprøyten er et effektivt prevensjonsmiddel fordi den hemmer eggmodning og eggløsning. Samtidig med eggmodningen produseres østrogen, som dessverre også blir hemmet med denne hormonelle prevensjonsmetode. Østrogen er viktig for nydannelse av beinvev og vedlikehold av skjelettet. Studier har vist at de som bruker p-sprøyte har lavere mengde av beinvev og derfor større risiko for senere beinskjørhet. Nå er det slik at de som bruker p-sprøyte ofte har forhold som gjør at de ikke kan bruke f.eks. p-piller; de røyker, mosjonerer lite og har evt andre sykdommer. Så det er ikke avklart om det er en effekt av p-sprøyten eller forhold ved brukeren som medfører dårligere skjelett med øket risiko for brudd. I anbefalinger fra WHO (World Health Organization) er det ingen restriksjoner angående bruk av p-sprøyte hos unge jenter.

Så var det vektøkingen. Det er kjent at vekten kan øke under bruk av p-sprøyte, men som du selv er inne på er det litt rart at det først skjer etter så mange års bruk. 

I og med at du nå har to ‘usikre bivirkninger’ av p-sprøyten, så er det kanskje på tide å tenke på annen form for prevensjon? Og her er hormonspiralen et meget aktuelt alternativ hvor bruken anbefales av norske helsemyndigheter. Det er intet i veien for at du kan bruke spiral med celleforandringer (du har ikke kreft !). Det er fritt frem når du får innsatt spiralen i forhold til når du skulle ha neste sprøyte. Det er håp om at du fortsatt kan være uten blødning med hormonspiralen fordi effekten av p-sprøyten kan fortsette lenge etter at du har tatt siste sprøyte.

Jeg kan ikke unnlate å kommentere det med ‘uregelmessige celler’. Celleforandringer er i stor grad relatert til infeksjon med HPV som de fleste (80%) får i seg i de unge seksuelt aktive årene. Det kan gi forbigående celleforandringer, men de aller fleste kvitter seg med virus etter hvert. Man venter derfor med å ta celleprøver til kvinner er 25 år og man har antatt at de er kommet igjennom denne HPV-perioden. Du har dessverre fått tatt celleprøve og er kommet i den situasjon vi ønsker å unngå. Hvordan er det med vaksinering? Du er vel i aldersklassen som er vaksinert?

Mitt svar er altså at det kan være lurt å skifte til hormonspiral, og det kan gjøres når som helst.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-