Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

P-plaster eller p-pille, hva er forskjellen.

Spørsmål

Jeg har over 20 år lang migrenehistorikk. Hormonelle svingninger er hovedårsaken til migrenen. Har derfor forsøkt ulike typer prevensjon mm opp gjennom i samarbeid med ulike nevrologer og gynekologer i et forsøk på å bli kvitt mensen, i tillegg til forsøk på å bli satt i kunstig overgangsalder. Tanken var at østrogen er negativt for migrene og da særlig fallet i østrogen ved mensen. Til tross for at jeg ikke hadde noe særlig blødninger lenger i løpet av årene med forsøk med Cerazette/ Provera/ Synarela så gjorde ikke dette nok i forhold til å bedre migrenen. Siste «gjetting» fra gynekologen min i slutten av 2016 var da å gå i helt motsatt retning ved å teste plaster med østrogen, i håp om at dette ville gi et mer stabilt østrogennivå. Testet derfor Evra p-plaster fra des 2016, og bruker dette fortsatt i dag, i tillegg til at jeg har hormonspiral (satt inn første gang i 2011). Utrolig nok gjorde dette noe positivt for migrenen, og jeg har derfor fortsatt med Evra. Bruker Evra konstant uten pause-uke. Er i dag bedre av migrenen grunnet en ny forebyggende medisin (Aimovig). Ønsker å slutte på Evra fordi jeg misliker plasteret- i første omgang bytte til Microgynon. Gynekolog satte meg først på Microgynon, men da jeg spurte om plaster var bedre fordi det muligens ville gi jevnere dose østrogen, så sa hun seg enig under tvil. Har ikke fått gode nok svar fra gynekolog eller fastlege på dette: - Hva er forskjellen på hormonene i Microgynon og Evra? Ser at de inneholder noe av det samme men ikke alt (Særlig med tanke på østrogen) - Hva er forskjellen i dose østrogen jeg vil få i meg ved å bruke Microgynon sammenliknet med Evra? - Og kanskje aller viktigst siden jeg er opptatt av jevnest mulig dose østrogen hele tiden: Hvordan er dette når man tar en pille Microgynon sammenliknet med Evra- gir det jevn dose til neste pille, eller er det sånn at østrogenet hopper i været når du tar en pille, og er helt på bunn når du er klar for neste pille? Mvh Camilla

Kvinne 42
Svar

Migrene kan hos mange kvinner ha relasjon til menstruasjonssyklus hvor noen får anfall ved menstruasjon. Det er ikke fordi de blør, men sannsynligvis fordi de ved start av menstruasjon har hatt ett fall i østrogen til det laveste i syklus. Først etter noen dager i den nye syklus, tar østrogennivået seg opp igjen.  

Du har nå hormonspiral i livmoren og bruker Evra prevensjonsplaster i tillegg uten pause for å få et jevnt hormonnivå. Det ser ut til å være en kombinasjon som har hatt effekt, men det kan jo også være den forebyggende migrene-medisin? Du ønsker å endre på Evra, fra p-plaster til p-pille, og ønsker å vite hva som er forskjellen på de to metodene.  

For det første, så er det viktig å fastslå at du ikke har aura (symptomer i starten av et anfall som synsforstyrrelser eller føleforstyrrelser), for da bør du ikke bruke p-pille i det hele tatt. Det gir økt risiko for slag. Med p-pille i høy alder (over 35 år), må kvinnen ikke røke eller være overvektig.  

Du spør om forskjeller? Det er østrogenkomponenten i prevensjonsmidlet vi skal se på.  Det er samme østrogen, etinyløstradiol (EE). I plaster frigis ca. 35 mikrogram per dag, i Microgynon 30 mikrogram daglig. Med plaster går EE rett inn i blodet og det oppnås etter en uke en konstant blodkonsentrasjon av EE på ca.50 pg/ml. Med Microgynon oppnås etter 1-2 timer en maksimal konsentrasjon av EE på ca. 95 pg/ml, men etter gjennomgang i leveren reduseres konsentrasjonen til halvparten, altså omtrent som for plasteret. Så den totale eksponering for EE blir omtrent den samme for p-plaster og p-pille.   

I en studie er vist at Evra gir et omtrent stabilt nivå av EE på 80 pg/ml, mens en p-pille med 35 mikrogram EE gir svingninger på mellom 25 og 125 pg/ml.  Altså ikke helt i bunn. 

Den svakere p-pille Loette har samme hormoner som i Microgynon, men 20 mikrogram EE i stedet for de 30 som er i Microgynon. Jeg har ikke funnet eksakte blod-verdier for Loette, men man kan anta at det vil bli lavere konsentrasjoner (2/3) enn med Microgynon.  

Tabletter gir altså topper av EE etter noen få timer, men hvor nivået så halveres etterhvert som det nedbrytes i leveren, mens det med Evra plaster blir jevnere nivå fordi det går ‘utenom’ leveren og ikke reduseres. 

Har du noen gang diskutert med gynekologen en annen løsning? Hvis du noenlunde vet når du skal ha menstruasjon (det kan være vanskelig med hormonspiralen) så kunne du i noen dager før og noen dager etter start av menstruasjon prøve tilskudd av østrogen, f.eks. 1 mg progynova daglig eller 50 mikrogram plaster daglig.  Det er alternativ til p-plaster eller p-pille. Du har prevensjon med hormonspiralen. 

Vennlig hilsen Mette.

OBS risiko for bldopropp er høyere med Evra enn med Microgynon/Loette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-