Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

P-pille, PMS, betablokker

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 29 år som startet på 'Yasmin 28' for 6 uker siden, pga PMS-plager. Jeg merket en kjempepositiv effekt av p-pillene første gang jeg fikk mensen. Men jeg har fått veldig mye angst og panikkanfall. Jeg har PTSD og har derfor slitt mye med angst, men nå har det eskalert og jeg har angst hver dag.

Kan det være p-pillene? Kan det vær at det er bivirkninger som går bort? Er det lurt å vente litt å se?

Jeg går ikke på noen andre medisiner. Jeg tar betablokker (metropolal 50) noen ganger for å dempe angstsymptomer. Jeg har hatt ekstreme PMS-plager hvor verden har raknet hver mnd, så ble selvsagt veldig glad når det virker som disse p-pillene hjelper på det. Jeg lurer også på om p-pillene og betablokkene kan påvirke hverandre. Opplevde forrige uke at betablokkene ikke hjalp, for første gang.

Kvinne 29

Kvinne 29
Svar

Det er veldig forskjellig fra kvinne til kvinne hvordan man reagerer på p-pille. Du har hatt en veldig god effekt på din PMS, men har fått mer angst og panikk. Det kan ikke utelukkes at det skylles p-pillen.

Jeg har søkt svar på ditt spørsmål om p-pillen kan svekke effekten av metoprolol, men det er faktisk tvert om, p-pillen øker konsentrasjon av metoprolol, sannsynligvis på grunn av forsinket nedbryting.

I og med at du har hatt så god effekt på PMS, så synes jeg at du skal se det an i tre måneder. Det er vanlig observasjonstid.

Hvis du må stoppe med p-pillen, så kan du kanskje prøve med SSRI/SNRI piller (‘lykkepiller’) som har vist god effekt ved PMS, og man behøver bare å ta tablettene i den periode hvor man har PMS.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-