Overgangsalder etter østrogen?

Spørsmål

Jeg er en 40 år gammel kvinne som ønsker å stille et spørsmål på vegne av min mor:

Hun har brukt østrogentilskudd i mange år, men sluttet "brått" da hun ble redd for bivirkninger.
Etter ca. 2-3 mnd uten østrogen-tilskudd begynte hun å få plager tilsvarende plager man har i overgangsalderen: hetetokter om nettene og om dagen,litt humørsvingninger osv. Er det vanlig at slike plager kan oppstå etter at man slutter brått på østrogen? Legen hennes mente at svettetoktene ikke kom av dette.Men, det vil vel oppstå et "fall" i østrogennivået etter at man slutter med tilskudd, og dermed får man plager tilsvarende overgangsplager til tross for en høy alder?
Legen hennes gjorde oss litt urolige da han mente at svettetoktene KUNNE ha en alvorligere årsak..Jeg vet at svettetokter om nettene KAN komme av enkelte kreftformer o.l., men hun svetter like mye om dagen, for å si det sånn..Kan du hjelpe oss i å få en klarhet i dette?

Kvinne, 67 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er mange kvinner som opplever klimakteriske plager etter østrogenbruk. Det betyr ikke at hormonet utsetter overgangsalderen, men at noen kvinner har slike plager hele livet. Det har vært skrevet mye opprørende om farene ved østrogen, men studeres de absolutte tall, er risikoen liten. Jeg foreslår at kvinner kan forsøke å leve uten hormonbehandling i 1-2 måneder, men opplever de en bedre livskvalitet med østrogen, anbefaler jeg dem å starte opp igjen, og gjerne med mindre dose.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-