Overgang fra skjeden

Spørsmål

jeg har etter å ha brukt østrogen i flere år (ca 7 år) p.g.a. sterke hete og svettetokter nå holdt opp med tilskudd av østrogen i ca.6 mnd.Hetetoktene /svettinga kom raskt tilbake. Har derfor prøvd soyatilskudd,som har bedret det litt.Noen mnd.etter at jeg sluttet med østrogenet ble slimhinnene i skjeden tørrere og jeg "skvettet" urin ved hosting og nysing.Jeg begynte derfor med Ovesterin på egen hånd. Det har hjulpet både på slimhinnene og hetetoktene.Trodde Ovesterin virket bare lokalt i skjeden,men det må da tydeligvis gå ut i kroppen også.Jeg føler nå at min kamp for å bli kvitt hetetoktene skjer på nytt igjen med østrogen som jeg prøvde å slutte med p.g.a lang tids bruk og all skremselspropagandaen.Tar jeg feil?Eller er dosen med østrogen så liten at det ikke er det som har bedret hetetoktene?

Kvinne, 55 år

Svar

Hei!

Slimhinnene i skjeden suger veldig effektivt opp østrogen, og du kan også få effekter på resten av kroppen selv med vanlige "skjede-doser". Det er mulig at du trenger kun litt østrogen for å dempe hetetoktene, og det er jo i såfall bra at du blir kvitt de symptomene.

Du skriver "skremselspropaganda".... i et slikt ord ligger det vel kanskje at mye av det som blir sagt om østrogen i medier kanskje skremmer mer enn det informerer. Østrogentilskudd er fortsatt et preparat som er viktig for mange kvinner - og det er slett ikke slik at det er ubetinget skadelig å bruke østrogen. Men det skal brukes litt mer gjennomtenkt enn tidligere, og det har ingen plass i forebyggingen av hjerte-karsykdommer slik vi trodde tidligere.

Jeg synes du skal informere legen din om at du bruker Ovesterin, slik at han/hun vet om det og kan gjøre de nødvendige kontroller av deg for å følge østrogenbruken. Forøvrig tror jeg du har en så god effekt av medisinen ut fra det du beskriver at fordelene oppveier potensielle ulemper.