Østrogentilskudd mot hetetokter

Spørsmål

Har nettopp tatt livmor eggstokker og livmorhals. Mitt spørsmål er då kva for hormoner eg kan ta då eg nå har begynt å få hetetokter serleg om nettene. Min hemoglobin låg nå på 61.Takk for svar.

Kvinne, 50 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg!

Når man fjerner eggstokkene kirurgisk, går kroppen rett i overgangsalder. Jeg vet ikke om du hadde fått symptomer på overgangsalder før operasjonen, men dersom du ikke hadde det, vil nok hormonendringen oppleves som et sjokk for kroppen.

Du skriver ikke grunnen til at du fikk fjernet livmor og eggstokker. Dersom det var for å forebygge kreft, er noen leger tilbakeholdne med å gi hormonerstatning. De som IKKE skal ha hormonerstatning, er de kvinnene som tidligere har hatt brystkreft Hormonerstatninger (østrogentilskudd) kan i teorien øke risikoen for brystkreft noe, men det er så vidt meg bekjent ikke bevist at risikoen øker.

For de fleste kvinner vil denne ulempen oppveies av de mange helsemessige fordelene ved å ta østrogen (mindre risiko for benskjørhet, lavere hjerte/karsykdomsrisiko, færre underlivsplager, samt økt velvære og livskvalitet). Men dersom du tilhører en familie med mange tilfeller av brystkreft og/eller eggstokkreft, må den teoretisk økte risikoen for brystkreft veies opp mot hvor store overgangsalderplager du har.

Østrogentilskudd finnes i mange varianter, både som piller og som plaster,
noen inneholder både østrogen og et annet hormon som heter gestagen, som gir menstruasjonsblødninger.

De som har fjernet livmoren trenger ikke /skal ikke ha preparater som inneholder gestagen. Ved de fleste operasjoner der de fjerner livmoren, lar de livmortappen stå igjen. Disse kvinnene skal fortsatt gå til jevnlig gynekologisk undersøkelse og få tatt "kreftprøve" fra livmortappen slik det er anbefalt alle kvinner gjennom det norske screeningprogrammet.

Du bør diskutere med din faste lege eller gynekolog hvilket preparat som passer for deg. Før du blir satt på østrogener skal det måles blodtrykk, og brystene skal undersøkes. Det vanlige er å starte opp med østrogentabletter som inneholder 2 mg.østradiol, eller plaster som inneholder 50mikrogram, og øke senere dersom det ikke har god nok effekt.

Lykke til!