Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Operasjon for mistenkt endometriosecyste

Spørsmål

Konstante magesmerter venstre side under ribbeina over flere timer annenhver natt i 3 netter i april i fjor. Undersøkt på legevakt. Ikke smerter som jeg kan huske gjennom sommeren, tok en periode movikol. I september samme smertene, 5 netter i løpet av 2 uker. Deretter 1 gang i uka i ca 1 mnd. Negativ gastroskopi i november, ct av abdomen 9. desember. Funn ct: cyste på venstre eggstokk med diameter 5 cm. På laktulose siden november, ikke smerter etter det. Ultralyd hos gynekolog torsdag 14.1. d. å Samme størrelse cyste, litt større viss en tar diameter der den følger eggleder. Gynekologen sier: mest sannsynlig: endometriom, cyste inneholder blod. Liten sjanse for å bevare eggstokkvevet ved fjerning, pga cyste er stor, dermed skvist og infilterert eggstokkvevet. Fått time time til fjerning av cyste ved laparoskopi 1. uka i april. Eg har lagt ved 4 bilder, der er lite skille mellom cyste, og blæra den buler inn i på noen av bildene. Kan desse ha vokst sammen og bør eg snarere til for å hindre full åpning og reseksjon av blære i stenden for kikkhull? Har kløe innvendig etter jeg tok celleprøve hos gynekologen, som jeg ikke har hatt før, er dette vanlig? Ingen utflod Kor lenge er det sannsynlig at denne cysten har vært der? Kan smerter venstre side under ribbein vere fra eggstokk? Hva er grunnen til at en anbefaler å fjerne endometriom på 5cm og over, men ikke under? Hva vil s-CA125 prøven kunne avklare ? Eg frykter at de ikke anstrenger seg så veldig for å beholde eggstokken, siden eg er 44 år, og at eg dermed kommer tidligere i overgangsalder med 1 ovarie? Har regelmessig menstruasjon. Blør litt mindre enn når eg var yngre. Hadde eggløsning da eg var hos gynekologen. Det såg han på slimhinnen i uterus, mormunn var åpen. Spurte han om sjansen for å bli gravid og han sa at løpet nok mest sannsynlig var kjørt. Er dette pga min alder, eller at eg når har kun 1 fungerende eggstokk. Skulle ikke eggløsning telle positivt?

Kvinne 44
Svar

  

Cyster på eggstokkene er veldig vanlige hos kvinner i fruktbar alder, de kommer og går. Det er ulike typer av godartede cyster og ofte kan man ved ultralyd, evt, ved CT og MR, si noe om typen av cyste. Hos deg er det mistanke om endometriosecyste (blodcyste, endometriom). Det er ufarlige cyster, men de kan gi smerter, spesielt hvis det går hull på dem. Ofte vil det også være annen type av endometriose til stede (du kan lese mer om endometriose i linken nedenfor). Store cyster kan i større grad være kreft, derfor har man faste grenser å forholde seg til ang. størrelse og operasjon


1. Kan desse ha vokst sammen og bør eg snarere til for å hindre full åpning og reseksjon av blære i stenden for kikkhull?
 

Svar: endometriosecyster vil ofte klistre seg til omgivelsene som livmor, den andre eggstokken, bukhinne, tarm og blære. Det blir som en sammenvoksing, sjelden vekst inn i tarm eller blære. Laparoskopi (kikkhullsoperasjon) er den beste og sikreste måte til å løsne eggstokk fra omgivelsene. Det er meget, meget sjelden nødvendig å foreta reseksjon av blæren (fjerning av litt av blæreveggen).

2. Har kløe innvendig etter jeg tok celleprøve hos gynekologen, som jeg ikke har hatt før, er dette vanlig? Ingen utflod

Svar: det er ikke vanlig å få kløe i skjeden etter en celleprøve. Kløe kan bety sopp. Du kan ta en kur med stikkpille som fås uten resept og søke lege hvis det ikke hjelper.

3. Kor lenge er det sannsynlig at denne cysten har vært der? 

Svar: det er umulig å si noe om

4. Kan smerter venstre side under ribbein vere fra eggstokk?

Svar: hvis det går hull på en endometriosecyste, kan det sive blod ut i bukhulen som kan medføre forbigående smerter høyt oppe i bukhulen, kanskje helt til en skulder? 

5. Hva er grunnen til at en anbefaler å fjerne endometriom på 5cm og over, men ikke under? Svar: Det er ikke absolutte regler, men cyster på mellom 4 og 8 cm vil man fjerne hvis de gir symptomer. Hos kvinner etter overgangsalderen vil man fjerne cyster over 5 cm. Hvis man antar at dine smerteanfall har vært relatert til cysten, så er det rimelig å fjerne den.

6. Hva vil s-CA125 prøven kunne avklare ? Svar: Man legger ikke så stor vekt på denne undersøkelsen hos kvinner før overgangsalderen. Verdien kan være forhøyet hos kvinner med endometriosecyster og andre godartede tilstander, men er mest brukt som en kreftmarkør.

7. Eg frykter at de ikke anstrenger seg så veldig for å beholde eggstokken, siden eg er 44 år, og at eg dermed kommer tidligere i overgangsalder med 1 ovarie? Svar: Ved fjerning av en endometriosecyste vil man uansett fjerne en del av det fungerende eggstokkvev, og da er det i din alder kanskje sikrest å fjerne hele eggstokken for å hindre tilbakekomst. En ny operasjon vil ofte være vanskeligere. Man kommer ikke i overgangsalder ved fjerning av den ene eggstokken. Du kan diskutere operasjonsmetode med gynekologen før operasjonen. 

8. Har regelmessig menstruasjon. Blør litt mindre enn når eg var yngre. Hadde eggløsning da eg var hos gynekologen. Det såg han på slimhinnen i uterus, mormunn var åpen. Spurte han om sjansen for å bli gravid og han sa at løpet nok mest sannsynlig var kjørt. Er dette pga min alder, eller at eg når har kun 1 fungerende eggstokk. Svar: man regner med at en kvinne er ufruktbar i ca 10 år før menstruasjonen stopper opp. Den månedlige sjanse for graviditet hos en kvinne på 45 år er beregnet til 0,5%. Om du har en eller to eggstokker betyr lite.

9. Skulle ikke eggløsning telle positivt? Svar: hvis du mener for å bli gravid, så er eggløsning selvsagt en forutsetning. En kvinne kan fortsatt ha helt regelmessige menstruasjoner med eggløsning i mange år før menopausen (siste menstruasjon) uten å bli gravid. Her dreier det som om kvalitet på egget. Vi har dessverre ingen metode for å teste på kvalitet av eggene.

Jeg håper at det var svar på dine spørsmål?

Vennlig hilsen Mette

18.01.21 14:02

Endometriose: Symptomer, diagnose og behandling - Lommelegen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-