Ømhet i vagina

Spørsmål

Jeg fødte et friskt barn etter et normalt svangerskap for 20 måneder siden. Pga komplikasjoner og dårlig framdrift ble barnet forløst med vakuum som innebar klipp og perianalrift (grad 2) som ble sydd. I dag sliter jeg fortsatt med smerter der hvor klippet ble satt, like innenfor skjedeåpningen. Jeg merker ingenting til det i det daglige, men når jeg trykker på det er det et lite punkt som er ekstremt smertefullt, slik at jeg vrir meg i smerte. Sex er helt umulig på grunn av smerten. Jeg har vært hos fastlege, privat gynekolog, gynekolog på universitetssykehus, gastrolog og bekkenteam. MJeg har fått injeksjon med marcain+botox uten effekt. Jeg har fått resept på xylocain gel som de mener jeg skal smøre på før samleie, men der lindrer ingenting, uansett hvor mye jeg smører på. Legene finner ingenting sier de, ingen nerver i klem eller noe. Jeg har en blemme over der det gjør vondt, men det mener de ikke har noe med saken å gjøre, noen sier de ikke ser den (den er ikke der hele tiden, men dukker opp på bestemte tidspunkt i syklusen virker det som). Nå har jeg fått ny time på sykehuset hos samme gynekolog, men ikke før i juni. Han ville jeg skulle prøve geleen en stund og prøve å strekke ut området, men jeg greier jo ikke å gjøre det uten smertelindring. Nå er jeg fortvilet og aner ikke hva jeg skal gjøre. Jeg føler jeg ikke kan komme tilbake til legen uten et forlag, de virker helt rådville, og det virker ikke som de skjønner problemet mitt ordentlig når jeg får beskjed om å tøye. Dette er i ferd med å ødelegge livet mitt. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du har vært hos mange leger for undersøkelse og behandlingsforsøk uten å kunne få hjelp.  Du har altså etter fødsel for 20 måneder siden hatt et ømt område rett innenfor skjedeåpningen som er ekstremt ømt, så ømt at du ikke klarer å ha samleie.   

Jeg hefter meg ved din beskrivelse om at det er en blemme som kommer og går i forhold til syklus. Da tenker jeg umiddelbart på tilstanden endometriose hvor det er livmorslimhinne ‘på avveier’, oftest lokalisert til bukhulen, på bukhinnen og på eggstokker. Endometriose kan også sitte i arr som i en episiotomi (klipp ved fødsel). Endometriose er påvirkelig av kroppens hormoner og vil kunne vokse gjennom syklus med en slags blødning i vevet. Blod som ikke kan komme ut vil lage en øm kul.  

MR kan brukes til å påvise endometriose, men jeg vet ikke om man kan ta MR av dette området. Eneste behandlingsmåte for denne type endometriose er kirurgi.  

Be din fastlege om henvisning til gynekolog på sykehuset, helst  til en gynekolog med erfaring, og hør om det kan være endometriose. Det typiske er at det forandrer seg gjennom syklus med en blemme som kommer og går.  

Det er eneste jeg kan tilføye av mulige årsaker.  Fint om du kan finne meg i ‘systemet’ og gi tilbakemelding om det var rett spor!  

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 259,-