Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ømhet i brystet

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 43 år som har 4 barn og har ammet alle 4 til de var vel året gammel. Har hatt en brystbetennelse ved førstefødte i en alder av 23 år. Ikke noe plager i etterkant av det. Sommeren 2018 startet ømhet i melkekjertel i venstre bryst (det samme som det var betennelse i for 20 år siden) i dagene rundt eggløsning. Ømhet og hevelse tiltar når jeg kjenner mye på kjertelen. I januar 2019 var jeg inne på mammografi og ultralyd, uten at de kunne se noe galt, men jeg fikk heller ikke noe forklaring på hva som skyldtes ømheten. Siden de ikke fant noe slo jeg meg til ro med at det ikke er noe galt og har kun kjent ømhet noen dager rundt eggløsning, fortsatt kun i venstre bryst. Jeg har også latt være å kjenne på kjertelen. Nå i november tiltok ømheten ved eggløsning og frem til mens (ca 14 dagers periode) samtidig som jeg igjen begynte å kjenne mer etter. Etter mens har ømhet avtatt sammen med at jeg har kjent mindre på kjertelen. Når ømhenten står på er ikke dette konstant verk, men det er veldig ømt å ta på og kjenner det godt om brystholder er i veien eller blir gnagende over kjertelen. Var inne hos fastlegen som tok ultralyd og fikk beskjed om at han ikke kunne se noe kul, men kan se og kjenner at det er tettere brystvev på venstre side sammenlignet med høyre. Når jeg kjenner på området kan jeg lett kjenne kjertelen og et tettere brystvev i forhold til høyre side. Jeg klarer ikke helt å slå meg til ro uten å ha noen logisk forklaring på at det er normalt å ha en kjertel som varierer i ømhet og størrelse i forhold til det andre brystet. Bekymringen min er selvsagt at dette i verste fall kan være kreft, og søker mer konkrete svar enn det jeg har fått til nå. Har sjekket at man også kan ta celleprøver av kjertelen, men må da bli henvist av lege til et universitetssykehus. Føler meg frisk ellers og ingen andre kjennetegn på at noe er galt, men lurer på om det er normalt med èn øm kjertel periodevis eller om jeg burde ha tatt en celleprøve av kjertelen?

Kvinne 43
Svar

  

Det du beskriver med fortykkelse i brystet og ømhet som følger syklus er typisk for det man betegner fibroadenomatose i brystet, en godartet tilstand hvor det kan være klumper og cyster i brystet. I perioden mellom eggløsning og start av menstruasjon produseres progesteron og østrogen, samme hormoner som produseres i starten av svangerskapet, og det påvirker brystet og gir typisk ømhet hos mange kvinner. Det er den logiske forklaring som du etterlyser.

Nå har du vært grundig undersøkt med mammografi og ultralyd uten at man har funnet det nødvendig med tilleggsundersøkelse. Det er uvanlig at kreft gir ømhet som varierer i løpet av syklus.

Gynekologer er ikke eksperter på brystet (men på hormonendringer i syklus!), så jeg kan ikke svare om du burde ha tatt prøve av kjertelen, men jeg synes at du bør stole på mammografi-undersøkelsen. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-