Om vulvodyni

Spørsmål

Hei!Jg har hatt store smerter i underlivet i 7år uten å finne årsak.I flere år har jg blitt behandlet mot uvi,legene har ment at jg er en kronikker-til tross for at det ik alltid har slått ut på prøvene-likevell blitt behandlet mot uvi.Kurene har av og til hjulpet,mn det kommer uansett alltid tilbake etter ca 5 uker.Sex trigger dt frem fortere, mn har og opplevd dette i mildere form uten sex.Fast partner siste 2år.Symptomene er veldig like uvi under de vonde periodene som varer alt fra en uke til et par mnd(!!)svir, kløe, brennende følelse og trang til å tisse oppstår ofte.Dt stråler ned i skjeden.Jg har en rekke ganger fått påvist bakteriell vaginose og fått behandling for dette både under disse periodene og i mellom.Har vært hos utallige leger,gyn, overlege og nå hos en urolog mn alle er like blå. Urologen fant under en cystoskopi at dt dreier sg om et betent urinrør.Blæreveggene er fine,ingen resturin,jg har fått behandling mot klamydia 2 ganger tidligere mn føler selv at disse smertene er mye sterkere og jg var dessuten plaget md (dt de trodde var) uvi før klam. ble påvist (som er 2 år siden sist og 4 år siden første gang).Urologen ante ik hva årsak til et betent urinrør kunne være da hu kun var kjent med tilstander hvor problemet spredte seg opp i blæren eller ut i skjeden.Hu hadde aldri sett et urinrør som var så rødt og betent som mitt, uten at det ser ut til å spres videre.Smertene sitter kun i røret.Mn jg får følelsen av at det også klør i skjedeåpning.Hu skulle ta en tlf til A hus og mail til leger i USA mn jg har ikke hørt noe mer enda.Etter undersøkelsen md cystoskopi har smertene tiltatt.Som regel bølger dt ut over dagen- på dt vondeste kan jg ik stå på bena, mn nå er dt så vondt (spess etter do)at jg blir liggende i flere timer før anfallet roer sg ned og dt "bare gjør irriterende vondt".Tramadol&pinex forte fungerer minimalt.Jg er testet for alle kjønnssykdommer mn har lest og kan kjenne mg litt igjen i uretritt mn har ingen feber, lukt eller utflod.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er leit å lese om alle plagene du føler du har nedentil og at det til nå ikke har latt seg gjøre å kommer frem til noen sikker diagnose og at du som følge av dette ikke føler at tilstanden ikke har bedret seg særlig til tross for alle undersøkelsene du har vært igjennom. Hverken spesialist i gynekologi eller urologi synes å ha vært deg til vesentlig hjelp og du undrer deg selvsagt på hva dette kan dreie seg om og hvor du kan henvende deg for å få hjelp ut av den vanskelige livssituasjonen du føler at dette med underlivet i virkeligheten er.

Det du skriver om er sammensatt av mange forskjellige komponenter, men munner hovedsakelig ut i at hovedproblemet synes å være smerter, som kan ha forskjellig opphav og som krever grundig utredning og tilnærming over tid. Smertene kommer og går og forskjellige leger har undersøkt deg så godt de sikkert har kunnet uten å finne noen sikker årsak til disse.

Det du ikke nevner i brevet ditt er hvorvidt noen av dem du har vært i kontakt med synes å ha nevnt diagnoser som er relativt nye i medisinsk sammenheng, og det er de som kalles vulvær vestibulitt, vulvær dysestesi eller vulvodyni, alle vanskelige og utilgjengelige navn selvsagt, men dekkende for tilstandene de betegner. Disse diagnosene overlapper hverandre til en viss grad og omfatter grader og former for ubehag og smerter lokalisert til regionen. Slike smertetilstander har nok ha vært observert av leger gjennom all tid, men det er først i de senere årtier at de er blitt mer systematisk studert. Undersøkelser har vist at så mange som opptil 15 % av alle kvinner kan ha hatt eller har en eller flere av de forannevnte diagnoser, så så enormt sjelden er dette ikke. Mannen kan også rammes av noe av det samme og da kalles det for bekkenbunnsyndrom, som heller ikke er noe umiddelbart forstålig navn for de fleste, akkurat som de forannevnte betegnelsene hos kvinner.

Tilstandene skyldes i all hovedsak en type overfølsomhet i de nervene som befinner seg i området nedentil og deles, som det fremgår inn i forskjellige typer, alt ettersom sykehistorie og kliniske funn tilsier. Uten slik informasjon og undersøkelse er det vanskelig å si noe nærmere om dette annet enn at det involverer forskjellige medisinske disipliner som neurologi, indremedisin, gynekologi, urologi, infeksjonsmedisin, psykiatri og andre.

Ut fra hva du forteller synes det ikke å være usannsynlig at det er her du må begynne og nøste for å få oppklart hva dette kan dreie seg om. I vårt naboland Sverige har de fleste regionsykehus det som kalles vulvaklinikker som tar imot pasienter som man tror kan ha noe av dette. I Norge finnes det så langt en klinikk og den er lokalisert til Rikshospitalet. En av legene der har for kort tid siden tatt sin doktorgrad på disse sykdomstilstandene. Klinikken har svært mange henvendelser og derfor endel ventetid på time, men det beste råd du kan få er å bli søkt dit av en av de legene du har hatt kontakt med. Det er viktig med en nøyaktig sykehistorie i søknaden og nøye fortegnelse over behandling og undersøkelser hittil. Desverre er disse tilstandene lite kjent blant mange leger, noe som har å gjøre med et underkjent område av medisinen siden det som nevnt er forholdsvis nytt, diagnostikken er krevende og erfaringen derfor begrenset. Inntil du får time på vulvaklinikken kunne du kanskje på hjemstedet ditt forsøke å finne frem til en gynekolog som har interessert seg for disse tilstandene og som kan hjelpe deg på vei med dette som betyr så mye for deg og som volder deg så mange problemer og smerter. Det er all grunn til å være optimistisk for vulvaklinikken kan vise til gode resultater av sitt arbeide. Jeg ønsker deg all mulig lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-