image: Øker hormonspiralen risiko for brystkreft?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øker hormonspiralen risiko for brystkreft?

Spørsmål

Hei! Jeg har og har hatt kraftige menstruasjoner siden jeg var 15 år. Jeg har prøvd å bruke ibux som gjør at den kraftige blødningen går over flere dager. Jeg har tidligere tatt opp med fastlegen som så at jeg enten kunne velge p-piller eller hormonspiral, men at jeg kunne tenke på hva jeg helst ville.

Jeg har utsatt valget, fordi jeg er redd for økt risiko for brystkreft. Min mormor og den ene tanta min døde av brystkreft. Min mor er over 70 år og frisk. Jeg leste tidligere at kvinner ikke kunne videreføre farlig gen for brystkreft uten selv å bli syk. Derfor lurer jeg på om dette stemmer?

Jeg kommer til å fortelle fastlegen at jeg ønsker hormonspiral. Men jeg lurer på om hormonspiral fra 39 år og fram til overgangsalder vil øke risiko for brystkreft? Grunnen til at jeg ønsker hormonspiral er håpet om at jeg er en av de heldige hvor mensen opphører.

Kvinne 39
Svar

Du spør om bruk av hormonspiral vil øke din risiko for brystkreft da både din mormor og din mors søster er døde av brystkreft. Din mor på 70 år er frisk.

Livstidsrisiko for brystkreft er ca. 10%, men ca. 90% overlever kreften. Man antar at 5-10% av brystkrefttilfeller skyldes arvelig kreft, spesielt forekomsten av det som betegnes BRCA-mutasjon. Av kvinner med BRCA-mutasjonen vil ca. 70% rammes av brystkreft før 80 år. At din mor ikke har fått brystkreft, utelukker ikke at hun kan ha BRCA-mutasjonen og kan ha overført den til deg. For å avklare det, bør det tas en gentest.

Bruk av hormoner som prevensjon eller i forbindelse med overgangsalder frarådes ikke av slektninger til de med brystkreft, heller ikke om det foreligger BRCA-mutasjonen. Det frarådes kun hvis kvinnen selv har hatt brystkreft.

Det hersker usikkerhet om hormonspiralen generelt øker en kvinnes risiko for brystkreft. Det kan være mange grunner til at en kvinne velger eller anbefales å bruke hormonspiral, og noen grunner kan være at hun har større risiko for brystkreft.

Jeg ville ikke væretilbakeholdende med å gi deg hormonspiral.

Hvis du er veldig engstelig for hormon, så er det en annen mulighet for å redusere menstruasjonsblødninger ved den metoden som betegnes ‘ablasjon’ hvor man destruerer livmorslimhinnen ved f.eks. varmebehandling så det blir mye mindre eller ingen blødning. Ca. halvparten mister menstruasjonen totalt. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse gjennom livmorhalsen og tar bare få minutter.

Vennlig hilsen Mette

Illustrasjonsbilde øverst: Image Point Fr / Shutterstock / NTB