image: Nupper etter intimbarbering kan være follikulitt

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nupper etter intimbarbering kan være follikulitt

Spørsmål

Hei. I går kveld barberte jeg underlivet mitt. Senere natt til i dag, hadde jeg sex uten kondom. I dag, ca. 12 timer etter at jeg hadde sex, merket jeg svie i underlivet. Jeg trodde kanskje at det var en rift etter barberingen. Da jeg sjekket det, så jeg masse røde nupper rundt vaginaen min, lignende et utslett. Er dette symptomer på en kjønnssykdom som har inntruffet på så kort tid etter samleie? Eller er det utslett som har komt av barberingen? Jeg har aldri før opplevd å få utslett etter å barbere meg. Jeg leste også på nett at utslett kan skyldes friksjon med samleie, kan dette også være? Personlig husker jeg ikke friksjon under samleie. Jeg har derimot ingen smerter i skjeden min eller på kjønnsleppene, kun området på huden rundt.

Kvinne 20
Svar

Utfra vedlagte bilder tolker jeg at utslettet/de røde nupper er ‘follikulitt’, dvs. en overfladisk infeksjon i hårsekkene, som mest sannsynlig er oppstått i forbindelse med intimbarbering. På bildet ses små pustler med puss (på toppen av noen av de røde nuppene). Hvis utstyret og området ikke har vært helt rent, kan det lett oppstå infeksjon. Det er alltid bakterier på huden som kan danne betennelse hvis huden er svekket. Små rifter oppstår ved barbering.

Jeg tror ikke friksjon ved samleie er årsak, men hvis det er stadig friksjon fra tette/trange klær, så kan det lett oppstå infeksjon. Det ser man hvis det f.eks. er en truse-strikk eller truse-kant som strammer.

Det er ikke symptom på kjønnssykdom.

Noen ganger kan infeksjonen gå i dybden så det dannes en byll som er vond og evt. må åpnes kirurgisk. Det er ikke noe som tyder på at infeksjonen er gått dypt hos deg.

Hos deg tror jeg at det holder med vanlig rengjøring med såpe og vann. Bruk bomullstruse, unngå truseinnlegg. Avstå fra barbering så lenge området er rødt og irritert.

Har du tenkt på at kjønnshårene faktisk har en nyttefunksjon i et utsatt område på kroppen? Hårene er med til å regulere fuktighet og gi beskyttelse av området.

Vennlig hilsen Mette

Illustrasjonsfoto øverst: White bear studio / Shutterstock / NTB