Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Når slutte med p-pille?

Spørsmål

Hei! Jeg og samboeren min ønsker å begynne prøvingen med å bli gravid til sommeren. I den forbindelse er jeg usikker på når jeg burde slutte på p-piller (mercilon). Man hører stadig om folk som blir gravide rett etter p-pille slutt. Er det slik at man er ekstra fruktbar rett etter slutter? Skjønner at dette varierer for alle, men lurer på når du vil anbefale å slutte på pillene? Bør jeg slutte 6 måneder før eller kan jeg bare vente til juni? Jeg har gått på p-pillene siden jeg var 16 år, 25 år nå. Hadde regelmessig mens før.

Kvinne 25
Svar

  

Noen blir fort gravide, uansett om de nettopp har sluttet med p-pille eller ikke har brukt i det hele tatt. Problemet med å bruke p-pille i snart 10 år, som du nærmer deg, er at man ikke vet hva som kan ha skjedd med kroppen i løpet av de mange årene. Hos de som ikke bruker p-pille vil uregelmessig eller fravær av menstruasjon være et signal om at noe er galt, og man kan starte utredning og evt. behandling. Det moment blir borte med p-pillen, den gir månedlige blødninger, uansett hva som skjer. 

25-26 år er en fin alder for å prøve å bli gravid, men likevel er det kun ca. 25% sjanse per måned for et vellykket svangerskap. Så om du ønsker å stoppe med p-pillen for å se om du har normal syklus eller om du tar sjansen og venter til sommer, det blir opp til deg/dere, og avhenger av om dere kan/vil bruke alternativ prevensjon som kondom. (En kobberspiral er uaktuelle for så kort periode). Du kan evt. bruke den svake minipille, Conludag, som er mindre sikker enn vanlig p-pille og som sjelden påvirker menstruasjonssyklus.

Når dere sette i gang forsøket, så husk at de fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er ca. 14 dager før neste menstruasjon. Hvis dere har samleie 2-3 ganger i uken, vil dere treffe de fruktbare dager. Da har det har ingen hensikt med å bruke eggløsningstester.

Lykke til, vennlig hilsen Mette