Når slutte med p-pille?

Spørsmål

Hei! Jeg og samboeren min ønsker å begynne prøvingen med å bli gravid til sommeren. I den forbindelse er jeg usikker på når jeg burde slutte på p-piller (mercilon). Man hører stadig om folk som blir gravide rett etter p-pille slutt. Er det slik at man er ekstra fruktbar rett etter slutter? Skjønner at dette varierer for alle, men lurer på når du vil anbefale å slutte på pillene? Bør jeg slutte 6 måneder før eller kan jeg bare vente til juni? Jeg har gått på p-pillene siden jeg var 16 år, 25 år nå. Hadde regelmessig mens før.

Kvinne 25
Svar

  

Noen blir fort gravide, uansett om de nettopp har sluttet med p-pille eller ikke har brukt i det hele tatt. Problemet med å bruke p-pille i snart 10 år, som du nærmer deg, er at man ikke vet hva som kan ha skjedd med kroppen i løpet av de mange årene. Hos de som ikke bruker p-pille vil uregelmessig eller fravær av menstruasjon være et signal om at noe er galt, og man kan starte utredning og evt. behandling. Det moment blir borte med p-pillen, den gir månedlige blødninger, uansett hva som skjer. 

25-26 år er en fin alder for å prøve å bli gravid, men likevel er det kun ca. 25% sjanse per måned for et vellykket svangerskap. Så om du ønsker å stoppe med p-pillen for å se om du har normal syklus eller om du tar sjansen og venter til sommer, det blir opp til deg/dere, og avhenger av om dere kan/vil bruke alternativ prevensjon som kondom. (En kobberspiral er uaktuelle for så kort periode). Du kan evt. bruke den svake minipille, Conludag, som er mindre sikker enn vanlig p-pille og som sjelden påvirker menstruasjonssyklus.

Når dere sette i gang forsøket, så husk at de fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er ca. 14 dager før neste menstruasjon. Hvis dere har samleie 2-3 ganger i uken, vil dere treffe de fruktbare dager. Da har det har ingen hensikt med å bruke eggløsningstester.

Lykke til, vennlig hilsen Mette