Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Når kan man vente menstruasjon etter fjerning av p-stav?

Spørsmål

Hei! I mai i fjor (2020) begynte jeg på p-stav, rett fra cerrazette. Og hadde staven i 10 mnd, tok den ut 12. mars i år. Skal gå over på p-plaster når jeg får menstruasjon igjen. Det jeg lurer på er hvor lenge det tar før eggløsning kommer i gang igjen og man får menstruasjon tilbake? Det har imorgen gått 6 uker siden jeg tok ut p-staven og synes det har tatt litt lang tid. Bør jeg være bekymret?

Kvinne 27
Svar

De fleste får menstruasjoner tilbake 4-6 uker etter at de sluttet med prevensjon som stopper eggløsning (p-piller og gestagen-prevensjon som Cerazette og p-stav), men med p-sprøyten kan det ta mange måneder før syklus er tilbake. Fjerning av hormonspiral vil også raskt føre menstruasjonene tilbake til det ‘normale’.

Man kan gå rett på annen prevensjon etterpå, men nå er du i en venteperiode. Jeg vet ikke hvor lenge du har brukt Cerazette og p-stav? Men har du brukt eggløsningshemning i mange år, så vet vi ikke om status til kroppen har endret seg?

Når du nå er inne i en pause, så synes jeg du skal utnytte den til å se hvordan ditt hormonsystem fungerer. Dvs. vente og se hva som skjer. Hvis det ikke har skjedd noe på 3 måneder, så vil det være lurt med en sjekk av dine hormoner (Østradiol, FSH, LH, prolaktin og TSH)
Så må du tenke på at man kan bli gravid før menstruasjon er kommet tilbake. Eggløsningen kommer ca. 14 dager før menstruasjonen

Vennlig hilsen Mette

PS normalt anbefaler vi ikke prevensjonspause for å 'sjekke systemet', men når du nå likevel har startet en pause, så synes jeg du kan utnytte den i enda maks, 6 uker.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-