Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nabothi-cyste på livmorhalsen

Spørsmål

Hei, Jeg er bare veldig nysgjerrig på hva dette kan være: jeg har en bitteliten hard kul på livmorhalsen som virker som den kan variere litt i størrelse og det er lenge siden sist jeg kjente den (har kjent den av og på siden 2014 eller noe slikt). Legen har sett på dette og sa at alt så normalt ut (jeg vet ikke om den synes) jeg har forsåvidt vært på mange gynekologiske undersøkelser men tror ikke jeg har nevnt denne kulen der. Mannen min hadde kjønnsvorter i 2013 så jeg antok først at det var en kjønnsvorte. Jeg har hatt en del mens lignende smerter og smerter ved samleie i det siste, men jeg tror ikke dette har noen sammenheng siden den lille kulen har vært der lenge. Jeg har født tre barn og alle celleprøver har vært normale, den siste ble tatt i februar. Livmor er litt nedsunket etter siste graviditet med er stort barn og slik jeg forsto gynekologen så er det en utbukning av endetarm mot skjeden.

Kvinne 30
Svar

  

Hvis det er en klump som endrer seg litt i størrelse og legen ikke har bemerket noe ved undersøkelsen (har du nevnt funnet?), så er det sannsynligvis det som betegnes: Nabothi-cyste eller ovula Nabothi. På livmorhalsen finnes kjertler som danner slim, spesielt rett før eggløsning. Hvis en av disse kjertlene ikke får tømt seg, så kan slimet samle seg i en liten cyste, en retensjonscyste. Det er helt ufarlig og skal ikke behandles. Legen kan prikke hul på cysten så den tømmer seg, men det er ikke nødvendig. Den gir ikke symptomer. Det har ikke sammenheng med kjønnsvorter som er flat utvekst med en litt tagget kant. 

Smerter ved menstruasjon og samleie kan skyldes den godartede tilstand, endometriose. Hormonspiral er behandling for denne tilstanden, men ikke effektiv hos alle. Endometriose kan som regel bare diagnostiseres ved laparoskopi, kikkhullsoperasjon. P-pille tatt uten pause kan være en alternativ behandling ved endometriose.

Vennlig hilsen Mette

PS her kan du se et bilde av ovula Nabothi

http://live4x.ru/german/articles.php?id=14525