Muskelknute i livmoren / uterusmyom. - 53816

Spørsmål

Jeg er 37 og har ikke født barn. Har i flere år nå slitt med svært langvarige og kraftige menstruasjoner (mer eller mindre sykemeldt en el to dager hver mnd, pluss at jeg må bruke store inkontinensbind, ofte doble, og skifte hver halvtime). Har vært hos gynekolog og fått påvist flere muskelknuter i livmoren, den største 6-7 cm og like ved åpningen til livmorhalsen såvidt jeg har forstått. Ifølge gyn. er dette trolig stor del av grunnen til de kraftige blødningene. Jeg har derfor nå i sommer fått satt inn hormonspiral, som forhåpentligvis skal redusere menstruasjonene og gjøre at denne knuten minker (iallfall ikke vokser). Jeg hadde en del smerter rett etter innsettelsen, men gynekologen sjekket med UL at den satt riktig. Hadde også kontroll etter 6 uker, og UL viste også her at den satt riktig. Skal til ny kontroll om 6 mnd. Har hatt jevnt over blødninger hele tiden etterpå, men ikke veldig store mengder (nok å bruke et lite bind). Problemet er at jeg også har mer eller mindre konstante kramper/verk, som medfører et relativt stort forbruk av ibux ol. Iblant får jeg noen mer intense "knipende" smerter, som er ganske ille (jeg har ikke født barn men innbiller meg at det kan være noe som minner som rier...). Det er nå to mnd siden jeg satte den inn, og lurer derfor på hva jeg kan/bør forvente. Blødningene kunne vare et par måneder sa gynekologen, men det klarer jeg å leve med. Men begynner å bli trøtt av mer eller mindre konstant smerte og ubehag. Spm mine er derfor:
- hvor lenge kan jeg forvente å ha smerter, og hvor lenge og kraftige skal jeg tåle før jeg evt tar en ny sjekk?
- ifølge gyn. er alternativet, om jeg blir for mye plaget m spiralen og/el knutene, å operere, og fjerne enten knutene eller livmoren. Hvor omfattende (risikabelt) er dette?
- fins der andre alternativ, utenom hormonspiral eller kirurgi? Å ta den ut igjen og fortsette med de kraftige menstruasjonene er ikke aktuelt
- kan slike knuter øke faren for kreft (de er ikke farlige pr i dag, iflg gyn)?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Det du beskriver kalles på fagspråket uterusmyomer. Det er muskelvev som vokser mer enn resten av livmorvevet og danner såkalte knuter. Disse har en lei tendens til å gi kraftige menstruasjonsblødninger. I tillegg til som du beskriver smerter.
For å ta blødningene først. Disse kan behandles på forskjellige måter. Spiral som du har fått satt inn, er en mulighet. En annen mulighet er et medikament som heter cyclokapron, som er en blødningshemmer. Den siste muligheten er kirurgi dvs å fjerne muskelknutene med en operasjon.
Når det gjelder smertene er disse som regel relatert til muskelknutens vekst. Hverken spiral eller medikamentet som tidligere nevnt virker inn på veksten. Så smertene vill være der i mer eller mindre grad så lenge du har muskelknutene.
Uten å kjenne din sykehistorie i detalj virker det på meg som om operasjon er det mest riktige alternativ.
Men alle kirurgiske inngrep vil ha en mulig fare for komplikasjoner.
Operasjonen kan i enkelte tilfeller gjøres med kikkehullsteknikk dvs små snitt. Man går så inn og fjerner kun muskelknutene, og lar livmoren stå igjen. Dersom man velger åpen teknikk legger mann et snitt som ved keisersnitt dvs i bikinilinjen.
Avhengig av størrelsen på knutene kan dette være en grei operasjon der man lett skreller ut knutene, men det kan også være vanskelig, og i noen tilfeller kommer man ikke utenom å fjerne hele livmoren. Det er altså ikke en operasjon der du risikerer livet, men du må regne med et opphold på sykehus inntil 1 uke.
Når det gjelder muskelknutene i livmoren er det hyppig forekommende hos kvinner. Man regner med at så mye som 25% av alle kvinner har myom/er. Disse er alltid godartete. Menn dersom myomet vokser raskt og bare blir større og større må man mistenke en ondartet variant. Denne er derimot meget meget sjelden dvs under 0,1% av alle tilfellene.
Så dersom du har gått med dette en stund er nok faren for ondartet form ikke tilstede.
Jeg ønsker deg lykke til videre, og håper du finner en god løsning på plagene dine.
Vennlig hilsen
Andreas Ødegaard

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn