Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mulighet for graviditet etter at livmorslimhinnen er fjernet?

Spørsmål

Jeg fjernet livmorslimhinnen kirurgisk i 2018, pga jeg hadde store blødninger. Jeg har barn fra før og trodde ikke den gangen at jeg ville ha flere. Nå har jeg ny samboer som ikke har barn. Og ønske om et barn sammen blir større. Jeg har mensen en gang i mnd fortsatt og har forstått det slik at jeg da kan bli gravid. Det jeg lurer på er hvor lett dette er? Kan jeg klare å få det til uten hjelp? Er det store sjanser for å føde for tidlig om vi får det til og kan jeg føde normalt ?

Kvinne 33
Svar

  

Etter at det er utført ablasjon av livmorslimhinnen (fjerning av livmorslimhinnen ved kirurgi, laser, varmeballong), så kan man ikke regne med å kunne bli gravid. En fortsatt blødning er ikke garanti for at man kan bli gravid, og fravær av blødning er ikke garanti for at man ikke kan bli gravid. Så prevensjon anbefales. Det er beskrevet at ca. 1-2% blir gravide etter ablasjon, og de fleste velger å avbryte graviditeten ved provosert abort, eller opplever spontan-abort. 

Du spør om du kan klare å bli gravid uten hjelp? Det er dessverre ikke hjelp å få i den situasjon. Livmorslimhinne er altavgjørende for at en graviditet kan utvikle seg, og fravær av slimhinne kan ikke repareres. Hvis man er så heldig at egget befruktes og finner en slimhinnerest å grave seg ned i, så er faren ikke overstått. 

Det er risiko for mange svangerskapskomplikasjoner: graviditet utenfor livmoren, hemmet vekst av fosteret, for tidlig vannavgang, for tidlig fødsel, risiko for ruptur av livmor og fare for at morkaken er forliggende eller kan ha vokst inn i livmorveggen, noe som kan gi alvorlig blødning ved fødselen hvor akutt fjerning av livmoren kan være livreddende for kvinnen. Nevnte komplikasjoner er normalt meget sjeldne, men er tilsynelatende sterkt øket hos de med gjennomgått ablasjon. Forliggende morkake økt fra 3% til 37%, innvekst av morkake i livmorveggen økt fra 1promille til 17%. Så det er all mulig grunn til å fraråde fortsettelse av graviditet, hvis den skulle inntre.

Så, dessverre er din situasjon ganske vanskelig.

Vennlig hilsen Mette