Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR og eggstokkcyster

Spørsmål

Hei! Fikk i fjor høst svar på mr bilder i sammenheng med korsrygg/hofte. Der fikk jeg se noe ved eggstokkene som ikke har blitt beskrevet men jeg synes det ser ut som cyster. I tillegg får jeg nesten alltid magesmerter med blødning etter samleie. Kunne du prøvd å gi en forklaring på hva dette er?

Kvinne 17
Svar

  

MR er en dårlig undersøkelse for å se cyster på eggstokken, det er bare såkalte endometriosecyster (blodcyster) som kan ses ved en spesiell teknikk. Hvis det hadde vært mistanke om cyster, så ville røntgenlegene som tolket bildene ha kommet med råd om tilleggsundersøkelse som ultralyd eller CT.

Cyster opp til 4 cm er vanlige og er ikke noe man følger opp hos kvinner i din alder.

Blødning etter samleie skyldes i de fleste tilfeller at det er rikelig med kjertler på livmorhalsen, det som betegnes ‘ektopi’, en godartet tilstand som ses spesielt hos kvinner i fruktbar alder og de som bruker p-piller. Ved en vanlig gynekologisk undersøkelse hos fastlegen vil man kunne se om det foreligger ektopi.

Smerter ved samleie kan enten komme fra skjedeinngangen, vestibulitt eller vulvodyni, som er en slags oversensitivitet. Det kan også være dype smerter, noe som kan skyldes tilstanden endometriose. Det er ikke så vanlig i din alder. Det kan være vanskelig å påvise uten at det utføres laparoskopi (‘kikkhullsundersøkelse’ i narkose). En vanlig gynekologisk undersøkelse kan iblant gi mistanke om endometriose, men ultralyd kan ikke oppdagede de vanlige små forandringer på få millimeter.

Vennlig hilsen Mette