Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mistanke om hormonforstyrrelser, har hormonspiral

Spørsmål

Hei Kvinne (36). Har følgende symptomer: plutselig uren ansiktshud, pågått i 5mnd, ømme bryst (kommer og går), trøtt og fort sliten, høy puls, nattesvette. Normal bmi, og har hormonspiral pga kraftige menstruasjonsblødninger. Blodprøver viser østrodiolnivå: 108. Referanseverdi er mellom 143 - 1615. Fastlege sier at dette er normalt. Øvrige blodprøver er normale. Tenker du at noe mer bør sjekkes?

Kvinne 36
Svar

  

Det mangler dessverre vesentlige opplysninger for at jeg kan gi deg et utfyllende  svar. Hvor lenge har du hatt hormonspiralen? Uren hud er en kjent bivirkning av en hormonspiral, men det vil gjerne vise seg i starten av behandlingen.

Du forteller ikke om du har normal menstruasjonssyklus og når blodprøven er tatt i syklus. Hormonspiralen kan gjøre det vanskelig å vurdere syklus, men den vil i liten grad påvirke hormonverdier. 

Tidlig i syklus kan verdien av østradiol (det viktigste kvinnelige kjønnshormonet) være så lav som 108 pmol/L, men så stiger verdien opp til ca 500 pmol/L eller mer midt i syklus, omkring eggløsningen. Man måler som regel  samtidig hypofysehormonene FSH og LH. Nattesvette kan være tegn på overgangsalder (lavt østrogen), men det er noe tidlig å tenke på hos deg. Nattesvette kan ses ved en rekke sykdommer. 

Du sier at øvrige prøver er normale, men hvilke prøver er tatt og hva er de enkelte verdiene? Ømme bryster er vanlig i tiden før menstruasjon hvor man også kan merke mer tretthet, det faller sammen med den fase hvor eggstokkene produserer progesteron, men det er ikke grunn til å måle dette hormonet. 

Høy puls kan ses ved forhøyet stoffskifte (vurderes ut fra prøvene TSH og T-4). 

Ved uren hud måles testosteron og SHBG, evt. andre ‘mannlige hormoner’.

Det er også vanlig å måle hormoner prolaktin ved mistanke om hormonforstyrrelser. 

Så tolkning av hormoner er som et puslespill, hvor man tolker verdiene i forhold til hverandre. Som du ser er det stor variasjon i verdien av østradiol gjennom syklus, så man må vurdere i forhold til andre hormoner for bedre forståelse.

Be evt din lege om henvisning til gynekolog.

Vennlig hilsen Mette

PS hvis du er meget plaget av akne, kan du overveie  å skifte fra hormonspiral til p-pille som motvirker akne.