Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MIgrene ved menstruasjon

Spørsmål

Hei. Jeg er 48 og har hatt tiltakende migrene de siste 5 årene. 8-10 anfall i mnd. Migrenen kommer alltid 2-3 ganger i fbm blødninger. Har hyppige, men sparsommelige blødninger, fra 1-3 uker mlm hver. Slik har det vært i hvertfall 3-4 år. Var hos gynekolog i januar, alt Ok. Han sa ved innvendig ultralyd: her er det ikke mange egg igjen.. Har hormonspiral fra 2011. Bruker også Catapresan; 3 om kveld 2 om morgenen forebyggende mot migrene. Sunt kosthold uten hvetemel og svært lite sukker. Jeg har vært middels aktiv de siste årene, nå trener jeg på treningssenter for å bygge meg ordentlig opp fysisk. Er i full jobb, noe som går såvidt det er mtp hyppige migreneanfall. Lang innledning til spørsmålet mitt: Kan fjerning av livmorslimhinnen være til hjelp for meg? Dersom blødningene stopper opp vil kanskje migrenen avta?? Jeg håper hver måned at det var siste menstruasjon men det ser ut til at overgangsalder lar vente på seg. Eller har du andre råd til en som til tider kjenner på desperasjon etter bedre dager/perioder. Kan ellers nevne at jeg har god helse og svært sjelden er syk av vanlig sykdom.

Kvinne 48
Svar

  

Migrene kan være relatert menstruasjonssyklus med anfall under menstruasjon. I og med at du 8-10 anfall per måned, så vil du etter min utregning ha 2-3 anfall per uke. Det tyder ikke på at det hos deg er relatert til syklus.

Du spør om fjerning av livmorslimhinnen ville kunne hjelpe deg? Det vil ikke ha effekt på evt. menstruasjonsutløst migrene. Det er ikke blødningen fra livmoren som fremkaller migrene, men hormonforholdene som ligger bak menstruasjonen. Det styres fra eggstokkene. Man kan gi et legemiddel GnRH-agonist (Zoladex eller Procren) som fremkaller en kunstig overgangsalder, men det koster ca. 1200 kr per måned (fås ikke på blå resept av denne grunnen), og det er høyst usikkert om det vil hjelpe mot migrene, men ganske sikkert at det vil gi klimakterieplager med hetetokter, nattesvette og kanskje søvnproblem. Så det vil jeg ikke anbefale.

Gjennomsnittlig overgangsalder kommer ved 52-52 år, men dine meget uregelmessige blødninger kan muligens bety at det skjer før den tid. Mange blir bedre av migrene etter overgangsalderen. Så du kan jo håpe.

Jeg er ikke ekspert på migrene og kan dessverre ikke gi deg råd om behandling,

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-