Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Migrene og overgangsalder

Spørsmål

Da jeg kom i overgangsalderen, for 6 år siden, fikk jeg alopecia. Jeg bruker nå parykk. Jeg fikk migrene oftere. Det siste halve året har jeg hatt ofte migrene, og spydd mye. Jeg har også menssmerter samtidig, selv om det er 3 år siden jeg hadde mens. Har disse plagene en sammenheng? Har tatt akupunktur for bl.a. hetetokter, og akupunktøren mener jeg er veldig hormonell. Kan det være noe i det? Hva er menssmertene? Virker som jeg er i en syklus. Kan jeg være det? Trodde menssmerter og migrene skulle være over etter overgangsalder. Er jeg veldig unormal? Eneste perioder jeg har vært frisk er da jeg var gravid. Ingen migrene. Er dette vanlig? Har også lavt stoffskifte, og går på medisin. Noen sammenheng? Anbefaler du en spesiell migrenemedisin? Har ikke funnet den rette for meg.

Svar

Nå får jeg dessverre ingen informasjon om din alder nå og da du kom i overgangsalderen. Det er viktig for å kunne svare på dine mange spørsmål, nå blir det en del gjetting. 

Hvis overgangsalderen kom tidlig (før 40 år) kan det skyldes det man betegner som ‘autoimmunitet’ hvor kroppen reagerer mot seg selv. Det kan ødelegge eggstokkene så de slutter å fungere og du kommer i overgangsalder av den grunnen. Autoimmunitet kan også føre til hårtap (alopeci) og medføre lavt stoffskifte. Så det kan være en sammenheng.  

Migrene kan fremkalles av svingninger i hormonene som skjer i en normal syklus. Når syklus ved overgangsalderen blir borte fordi eggstokkene ikke lenger produserer hormoner, så vil migrenen hos de fleste bli sjeldnere, evt. helt borte. Det er typisk at migrene blir borte under graviditet. Da er hormonnivået høyt, men stabilt, og under amming er det stabilt lavt. Noen kvinner får mer migrene når østrogenet blir borte etter overgangsalderen. Jeg er gynekolog og derfor ikke oppdatert på migrenebehandling. Hør med din fastlege. 

Når du ikke har menstruasjon, så har du ikke menstruasjonssmerter. Da må smertene ha annen årsak. Noen kan få smerter i magen ved sterke oppkastninger. Forstoppelse, irritabel tykktarm, tarmbetennelse kan gi magesmerter. Dine migrenemedisiner kan evt. gi magesmerter, les om bivirkninger i pakningsvedlegget.  

Du har ikke lenger en syklus etter at du er kommet i overgangsalder. 

Det var visst svar på alle dine spørsmål. Vennlig hilsen Mette