Menstruasjon og hormoner

Spørsmål

Problem kortfatta: uregelmessig menstruasjon, hormonproblem og graviditet.

Eg er ei jente på 26 år som har vore i eit fast forhold i snart 7 år. Gjekk på p-pillar i ca 3 år, men fekk nedsett seksuallyst og slutta. I tida utan p-pillar har eg aldri hatt regelmessig menstruasjon - det vil seie at det kan gå alt i frå 28-60 dagar mellom kvar. Har vore mykje plaga med soppinfeksjonar og gjekk til gynekolog som såg at eg ikkje hadde hatt eggløsning den månaden. 4 månader etter vart eg gravid, men fosteret dø i 13. svangerskapsmånad. Etter aborten (oktober 2003)hadde eg kraftige blødningar 2 gonger med ca 30 dagars mellomrom (regelmessig?), men no er eg tilbake til det gamle. Ønsker gjerne å bli gravid att, men eg er usikker på om hormonproblem var årsaka til aborten og om eg bør gå til lege for å få noko som kan rette på dette. Før fekk eg ofte ømme bryst veka før mensen og tok det som eit teikn på at hormonane mine fungerte.
Har vore til homeopat eit par gonger for soppinfeksjonane og då "såg" han fort at det var hormona mine det var noko gale med.

Spørsmåla mine vert såleis:
Høyrest dette ut som noko eg bør gå til legen for eller bør eg slå meg til ro med at det ikkje er uvanleg å ha uregelmessig mens og at eg nok blir gravid til slutt?

Kan hormonproblem vere årsak til aborten og/eller hyppige soppinfeksjonar?

Kan hormonproblem vere årsak til at me er avhengig av å bruke mykje glidemiddel når me har sex fordi eg ikkje blir våt nok?

Relevante sykdommer/medisiner: Har gått på p-piller i ein periode for 3 år sidan.

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har stilt spørsmålet til hormoneksperten vår, men akkurat denne type hormoner ligger litt utenfor hans arbeidsområde - og da gynekologen vår er på ferie svarer jeg på spørsmålet. Håper det er greit for deg.

Det er ikke uvanlig at man får redusert sexlyst når man bruker p-piller, og det er forståelig at du sluttet med det, og selvfølgelig når du ønsker å bli gravid. Uregelmessig menstruasjon er slett ikke uvanlig og det er heller ikke nødvendigvis noe tegn på sykdom. Noen kvinner er rett og slett litt mer "uregelmessige" enn andre. Så lenge du får menstruasjon virker nok hormonene dine slik de skal, men det blir selvsagt litt vanskelig å vite når man skal ha samleie for at dere skal kunne bli gravide. Jeg tror nok ikke legen din kan gjøre noe med de uregelmessige menstruasjonene så lenge du ønsker å bli gravid - behandlingen er jo vanligvis å gi p-piller.

Jeg tror heller ikke at aborten kan forklares ut fra de uregelmessige menstruasjonene, heller ikke soppinfeksjonene. Selv om det er sammenhenger mellom hormonnivåer og fuktighet i skjeden så er det neppe tilfelle når du får menstruasjon (selv om den er uregelmessig). Som skolemedisiner ville jeg ikke legge noe vekt på hva homeopaten sier om hormonproblemet ditt.

Når det er sagt det er jo hormonnivåene som styrer når menstruasjonen skal komme, men det er svært vanlig at små variasjoner i hormonnivåene - som ikke kan kalles sykdom - fører til uregelmessig menstruasjon. Stress er den vanligste årsaken til slik uregelmessighet, men du skriver ikke noe om en slik faktor. Noen ganger kan infeksjon eller polypp på livmorhalsen gi uregelmessig menstruasjon - men du har jo vært gynekologisk undersøkt, så det burde være avklart.

Hvis dere ikke klarer å bli gravide i løpet av et års tid må dere gå videre med utredning, både av deg og mannen din. Da vil det være naturlig å måle hormonnivåer, gjøre grundig gynekologisk undersøkelse og eventuelt undersøke om egglederne er åpne.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-