Mens som ikke gir seg

Spørsmål

Hei!
Jeg er en kvinne på 22 år som har et problem jeg håper jeg kan få hjelp med.
Jeg skulle hatt mensen for ca. fem uker siden, og trodde det var det jeg fikk, men det var annerledes enn det bruker å være. Jeg bruker å ha veldig kraftig menstruasjon på dag 2, 3 og 4, og så mindre dag 5 og 6 før det gir seg. Menstruasjonen er også rimelig regelmessig, 30 dager +- 2 dager hver måned. Da jeg trodde jeg fikk menstruasjon var det lite og friskt rødt blod og ca. like lite hver dag helt frem til nå, men det gir seg ikke. Det er stort sett kun blod på papiret etter toalettbesøk. Har ingen plager eller vondt noe sted. Har ikke hatt menstruasjonssmerter som jeg så og si alltid bruker å ha. Har dere noen ide om hva dette kan skyldes? Jeg blir engstelig av at det ikke gir seg. Er ikke gravid og har ikke noen kjønnssykdom.
Har tidligere tenkt (men ikke undersøkt) om jeg har hypotyreose, anemi eller jernmangel, kan det være noen sammenheng evt.?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Uregelmessige blødninger som dette er ikke uvanlig, spesielt ikke hos såpass unge kvinner som deg. Det kan ofte skyldes hormonelle endringer, men også ytre faktorer som stress m.v. kan virke inn. Infeksjon kan være årsak, og sjeldnere årsaker som polypper, muskelknuter og kreft er også teoretisk mulige forklaringer, men det er sjeldnere jo yngre man er.

Du bør for det første ta en gravitest, dersom det finnes så mye som en teoretisk mulighet for graviditet. (Jeg ser at du skriver at du ikke er gravid, og er det en umulighet så ser du bort fra dette rådet) Graviditet utenfor livmoren kan i noen tilfeller arte seg slik du beskriver, og derfor skal du starte med å utelukke graviditet.

Videre så synes jeg at du skal oppsøke fastlegen din nå, evt en gynekolog, for å få undersøkt årsakene til dette. Det handler om å utelukke sykdommer som kan blø, og ender det opp med hormonelle årsaker så vil man ofte bli tilbudt en kort runde med hormonelle medisiner som stopper blødningen i en periode, og så kommer man inn i normale rytmer etter man slutter med medisinen igjen, forhåpentligvis og oftest. Det handler da ofte om slike medisiner som ofte brukes for å utsette mensen i en periode som f.eks. Primolut.

Du nevner hypotyreose. Det er jo greit å sjekke at du ikke har det, men det er ikke det første man tenker på som årsak her. Anemi ("blodfattig") kan ikke være årsak til blødningsforstyrrelser, men man kan få anemi av å blø lenge og mye. Så det er korrekt å sjekke blodprosenten når du først går til legen nå.

Håper at det var greie svar og råd. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-