Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medisiner mot hetetokter

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 62 år som har vært plaget med hetetokter i 11 år. Jeg er skeptisk til å bruke vanlige medisiner, men innser at det er eneste mulighet for å få en bedre hverdag. Jeg har prøvd ulike naturpreparater uten at de har hjulpet. Jeg er også plaget med nattesøvn, noe som forverres med hetetokter på natten. Så hvilke alternativer finnes? Kjenner til østrogen, men er redd for bivirkningene, å spesielt det med blodpropp. Jeg har også slitt med arvelig høyt kolesterol. Så nå håper jeg dere kan hjelpe meg. Om østrogen blir alternativet vil jeg gjerne ha litt fakta om risikoene. Vennlig hilsen rådvill og fortvilet 62 åring.

Kvinne 62
Svar

Hei.


Det finnes alternative medikamenter til østrogen. De heter Catapresan og Neurotin. En del kvinner vil oppleve god effekt av disse på hetetokter, så ta opp med legen din om det er et alternativ for deg. Østrogen vil kunne hjelpe godt, men her vet vi at det gir en økt risiko for blodpropp og livmorkreft, og skal et slikt preparat velges, kreves det en grundig vurdering av legen din med tanke på fordeler vs evt ulemper, samt en total risikovurdering av deg mhp andre risikofaktorer for blodpropp m.v. Du spør videre om det er en uheldig kombinasjon med østrogen, kolesterolsenkende medisin og cipralex. Det er det ikke.

Håper at informasjonen her kan hjelpe deg videre, og få hjelp av legen din til å velge optimal behandling for deg. Lykke til!