Medikamentell behandling av hetetokter ved menopause

Spørsmål

Hei, Ang. overgangsplager Jeg har brukt preparatet Trisekvens i noen år, og lurer på om det er andre piller jeg kan gå over på etter hvert? Jeg sluttet med Trisekvens for et år siden og da var hetetokter mm tilbake like sterkt som tidligere. Jeg vet det finnes preparater i form av plaster? Er det andre preparater som bør erstatte Trisekvens når bruken går over flere år?

Kvinne 55
Svar

Hei.


Du er 55 år, og er mye plaget med hetetokter m.m. Jeg går ut fra at du ikke har fjernet din livmor, siden du ikke skriver noe om det. Da er det viktig å gi et hormon som heter gestagen i tillegg til østrogen (som er det som hjelper mot hetetokter) for å hindre av livmorhinnen blir kontinuerlig stimulert, noe som kan gi økt kreftrisiko over tid. Plasteret du nevner, er et rent østrogenplaster, som helst skal brukes hos kvinner som ikke har livmor, slik at problemet med overstimulert slimhinne blir et problem, jfr over.

Det finnes mange behandlingsalternativer, og din fastlege vil hjelpe deg til å velge hva som er riktigst for deg, ut fra en totalvurdering av dine øvrige risikofaktorer, som evt blodproppstendens, brystkreft i familien, røyking osv, så det vil være feil for meg å komme med konkrete råd om preparatvalg her over nettet, hvor jeg ikke har tilstrekkelig informasjon om deg til å gi slike konkrete råd. Du kan imidlertid spørre legen din om du kanskje kan bruke Livial, som gir liten stimulering av livmorslimhinnen.

Det finnes også ikke-hormonelle alternativer som Catapresan og Neurontin, som kan ha god effekt hos noen. Diskuter disse også med legen din.

Håper svaret er til nytte, lykke til.