Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Manglende menstruasjon

Spørsmål

I mai ble jeg plutselig veldig dårlig, kvalm, føltes som jeg hadde elektrolytt forstyrrelser. Tålte ikke alkohol. Hadde rare betennelse i kroppen. Treg mage og vondt i ribben og nakken, særlig på høyre side. Vondt i blæren og hyppig vannlating, men var ikke særlig tørst som jeg merket. Sov godt, men våknet på natten. Jeg har ikke hatt mensen siden før jul. Jeg hadde hatt Jaydess i tre år nå i august og fikk den fjernet omtrent på dagen 3 år etter jeg hadde satt den inn. Jeg er blitt litt bedre, men tåler fortsatt aktivitet og belastnings dårlig og har vondt i blæren/nedre del av magen (murring), særlig etter å ha spist eller drukket. Er også veldig hoven og oppblåst i nedre delen av magen. Jeg har fortsatt ikke fått tilbake mensen eller eggløsning. Fikk tilbake resultat av blodprøver nå og da var LH og FSH er <1, østradiol var 0,08. Jeg føler meg veldig sikker på at problemene mine har sammenheng med forstyrrelser som følge av spiralen. Virker ikke som kroppen min får i gang syklusen etter spiralen. Når jeg leser tolkning på Fürst står det at "Lave verdier (FSH og LH) kan sees ved sykdom i hypofyse/hypothalamus (sekundær gonadesvikt)." Hva er din vurdering av dette og mine problemer.

Kvinne 34
Svar

  

Det er vanskelig nå i ettertid å tolke hva som feilte deg i mai 2019. Symptomene kunne være en akutt virusykdom, men det gikk fort over. Det er ikke symptomer som peker på en gynekologisk sykdom heller, og jeg kan ikke se at det har sammenheng med dine manglende menstruasjoner.

Hormonspiralen kan ikke forklare symptomene, og effekten av den forsvinner få dager etter at den er fjernet. Den kan ikke sette i gang hormonforstyrrelser.

Fravær av menstruasjoner med lave verdier av hypofysehormonene FSH og LH og lavt østrogen (østradiol) kan ha forskjellige årsaker. Det kan skyldes slanking, trening, lavt stoffskifte (er det målt hormonet TSH ?) , unormal produksjon av hypofysehormoner prolaktin (er det målt?) og så forandringer i hypofysen, men det siste er meget sjelden. Jeg ser ikke sammenheng mellom dine magesmerter/blæreproblem og manglende menstruasjoner.

Jeg foreslår at din fastlege utfører en gynekologisk undersøkelse og undersøker urinen. Du bør få testet TSH og prolaktin og så bli henvist til gynekolog som kan sette i gang videre utredning. Det kan bli aktuelt med ultralyd av magen og underlivet, og muligens MR av hypofysen (hjernevedhenget) hvis det ikke er annen forklaring på de lave hormonverdier.

Du bør få behandling for hormonsvikt, enten p-pille eller hormonbehandling som gis kvinner i overgangsalderen, men la det være sagt: du er ikke kommet i tidlig overgangsalder, det viser prøvene helt tydelig (var det overgangsalder, ville FSH og LH være forhøyet med verdier over 20)


'Sekundær gonadesvikt' betyr at eggstokken ikke fungerer fordi den ikke får signaler fra hypofysen.


Vennlig hilsen Mette