Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Manglende menstruasjon i 5 måneder. PCOS?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 30 år. Har ikke barn, og har gått på p-piller mer eller mindre siden jeg var 18 år. Hadde veldig smertefull mens de første årene (første gang når jeg var 14), men normal/liten mengde blod og 5-7 dagers varighet. Smertene ble mindre ved bruk av p-piller, og jeg hoppet mye over mensen. Nå sluttet jeg med de for et år siden. Hadde normal mens de første 7 mnd, men nå har den uteblitt de siste 5 mnd. Er ikke gravid, det har både jeg og legen testet. I sommer var jeg på MR for smerter i hoftene. Jeg synes (det jeg tror er) eggstokkene ser ut som drueklaser, men radiologen har vurdert «intet å merke ved bløtvev». Skal til gynekologisk celleprøve, men tror selv det dreier seg mer om noe hormonelt enn om celleforandringer. Er alltid løs i magen når jeg har mensen, får luft i tarmen og oppblåst mage. Har og en del ubehag/vage smerter/trykkfølelse/smerter under samleie før mensen. Har du noen tips til hva jeg burde testes for?

Kvinne 30
Svar

  

Du har ikke hatt menstruasjon på ca. 5 måneder, det krever en utredning. De vanligste blodprøver er: FSH, LH, østradiol, prolaktin og TSH. En av de vanligste årsaker til at menstruasjonen stopper opp, er tilstanden PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom) hvor det også kan være tegn på unormal hårvekst eller uren hud. Det er ofte mange små eggsekker (‘cyster’) på eggstokkene. Det kan nok se ut som på MR-bildet.  Fastlegen kan ta hormonprøver og henvise deg til gynekolog for ultralyd av eggstokkene og videre behandling.

Mange kvinner med PCOS er overvektige, og det kan være god behandling å redusere vekten.

Til informasjon: evt. celleforandringer på livmorhalsen gir ikke symptomer, det kan ikke være årsak til at menstruasjonen uteblir. Det er, som du selv er inne på, hormonforstyrrelser som stopper menstruasjonen.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-