Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Manglende menstruasjon etter avsluttet behandling med p-pille

Spørsmål

Hei, Jeg slutt på p-piller for ca. 6 månder siden, og har ikke fått tilbake mensturasjonen. Har skjønt at det kan ta litt tid etter at man slutter på hormonell prevensjon, men hvor lenge skal jeg vente før jeg oppsøker lege eller gynekolog? Jeg er for øvrig ikke gravid, men hører med til historien at jeg i perioder av livet ikke har hatt mensturasjon pga. undervekt. Er imidlertid veldig redd for at det nå kan skyldes hormonelle forstyrrelser eller tidlig overgangsalder. Har ingen umiddelbare planer om barn, men ser for meg familie om kanskje 2-3 år. Takk for svar!

Kvinne 27
Svar

  

Vanligvis kommer menstruasoner tilbake i løpet av 4-6 uker etter ta man slutter på p-pille

Undervekt og evt. trening kan stoppe menstruasjonene. Med p-pille vil det alltid komme normale menstruasjoner, så denne behandlingen vil skjule det som skjer med kroppen. Det dukker så opp den dagen man slutter med p-pille. Det ER en hormonforstyrrelse fordi det ikke modnes egg til eggløsning og hormonproduksjonen er lav.

Det er riktig at det også kan være tidlige overgangsalder, men det er lite sannsynlig.

Etter 3-6 måneders fravær av menstruasjoner, er det lurt med en utredning. Hos fastlegen kan du få målt disse hormonene: FSH, LH, østradiol, prolaktin og TSH. Hos en gynekolog kan det det dessuten utføres ultralyd av eggstokker. FSH,LH og østradiol sier noe om funksjon i hypofyse og i eggstokk. Prolaktin er et hypofysehormon som kan være forhøyet av ulike årsaker (man kan ofte presse litt melk ut av brystene ved forhøet produksjon av prolaktin). TSH sier noe om stoffskiftet- Det skal IKKE måles progesteron, den er alltid lav når det ikke er en syklus.

Hvis FSH og LH er under 10, så tyder det på det vi betegner ‘overordnet svikt’, at hypofysen ikke utsender signaler til eggstokkene. Ved evt. barneønske kan det gis hypofysehormoner for å stimulere eggmodning og eggløsning. Inntil det foreligger barneønske bør det gis hormontilskudd av samme type som gis til kvinner etter overgangsalder. Men husk at det ikke er prevensjon. Jeg vil ikke anbefale p-pille da det hemmer kroppens hormonsystem for å komme i orden igjen av seg selv.

Hvis FSH og LH i gjentatte prøver er over 20, så kan det være tidlig eggstokksvikt, og det har vi dessverre ikke mulighet for å behandle da det skyldes at eggene er oppbrukt. Da kan man gi hormontilskudd som erstatning. Eggdonasjon er en mulighet. 

Men, som sagt, jeg tror ikke det er eggstokksvikt.

Vennlig hilsen Mette

PS hvis du skal ha behandling for barnløshet, så er det viktig ikke å vente for lenge. Kvinnens alder er avgjørende for et vellykket resultat (gjelder ikke for eggdonasjon).