Manglende menstruasjon etter å ha sluttet med p-piller

Spørsmål

Jente på 23 år har gått på p-pillen siden jeg var 16. Hadde pause fra Trionetta i ett år, da jeg var overbevist om at dette var sunt, noe jeg i ettertid har fått vite er unødvendig? Menstruasjonen kom ikke tilbake iløpet av dette året, begynte på p-pillen igjen, etterhvert gikk jeg over til Loette. Begynner nå å tenke på å slutte på pillen da vi som langvarige samboere etterhvert kan tenke oss barn. Lurer på hvor lenge jeg skal vente på å få menstruasjonen tilbake før man evnt kontakter lege..? Vet at man kan bli gravid selv om syklusen ikke er på plass, men syns det er veldig greit å vite sånn cirka hvilken syklus man opererer med. Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Ideelt sett burde eggløsningen og normal menstruasjon være reetablert 3-4 uker etter at man slutter på p-pillen. Dette er allikevel heller unntaket enn regelen, hos de fleste tar det 2-3 måneder før de får tilbake ”normal” menstruasjon etter p-pillebruk.

Det har lenge vært kjent at det kan ta lang tid før menstruasjonen blir normal igjen etter å ha sluttet på p-piller. Det å ikke få menstruasjon etter å ha sluttet med p-piller kalles ”postpill amenorrhea” (ikke menstruasjon etter pillebruk). Det brukes litt forskjellige definisjoner på når man kan kalle det dette, men det viser seg at etter 3-6 måneder er det kun 2-12 % som ikke har fått tilbake menstruasjonen, og etter et halvt år kun ca. 1%.

Det anbefales derfor å bli undersøkt etter ca. et halvt år om man ikke har fått tilbake mensen. Hos ca halvparten av disse finner man en underliggende årsak til uteblitt menstruasjon. Hos den andre halvparten mener man at årsaken er at p-pillene har overtatt styringen av de kvinnelige kjønnshormonene, og dermed gitt en liten forstyrrelse i den normale tilbakemeldingssløyfen mellom eggstokkene og hypofysen. Hos enkelte av disse ”ordner det seg selv” etter ytterliggere et par måneder, mens det hos andre kan rettes på ved å gi enkelte medisiner.

Om du ikke skulle få tilbake mensen etter å ha sluttet på p-pillene er det selvfølgelig også viktig at du utelukker at årsaken til dette er at du har blitt gravid!

PS: Som du skriver i brevet ditt er det utifra dagens kunnskap ikke nødvendig å ta pauser i p-pillebruken.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn