Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Manglende eggløsning ?

Spørsmål

Hei! Jeg trenger hjelp til svar etter en missed abortion. Jeg har ett barn fra før, både dette barnet og det barnet jeg mistet fikk vi på første forsøk. Jeg har ikke mistet før. Denne gangen hadde jeg min første positive graviditetstest 3. August og termin ville vært ca 20. April. På ultralyd i det som skulle vært litt over uke 12 fant jordmor at foster hadde sluttet å vokse etter uke 10 og det var ikke liv. Jeg fikk utskrapning 11. Oktober. Første mensen kom 9. November, og andre mensen 6. Desember. Før begge mensen har jeg brukt eggløsningstester. Selv om jeg har testet til riktig tid har jeg ikke fått positiv EL-test. Før forrige mensen testet jeg både morgen og kveld men fikk ingen positive tester. Jeg gjorde ganske bra research før begge mine graviditeter og hadde bra oversikt over når jeg hadde eggeløsning. Så testene har fungert på meg før. Denne gangen kjøpte jeg en litt dyrere EL-test fra clearblue som skal vise både østrogen og LH forhøyning. Etter mine beregninger på forrige mens burde jeg ha eggløsning denne gangen onsdag 19. Desember. På mandag 17 desember viste clearblue testen forhøyning av østrogen og det har den vist hver morgen inkludert i dag 21. Desember. Den skulle ha slått ut på LH innen nå. I tillegg til clearblue testen har jeg brukt vanlig EL-test på kveldene. De har også bare vært negative. Jeg har hatt det jeg kjenner igjen som eggløsningsslim rett før ca det jeg tror er eggløsningsdagen hver gang. Det jeg lurer på er om det kan være noe galt med meg. Jeg har blitt relativt lett gravid før og nå får jeg ikke engang positiv eggløsningstest. Hvordan kan jeg vite om noe er galt? Hvor fort kan jeg forvente at alt er på plass etter en missed abortion og utskrapning? Hvor lenge bør jeg vente før jeg bestiller legetime, og burde jeg egentlig bestille time til gynekolog i stedet? Og hva kan eventuelt være galt? Jeg har ingen smerter og mensen har vært ganske som normal. Her trenger jeg svar og gode råd kjenner jeg.

Kvinne 31
Svar

I en normal syklus vil egget som modnes produsere østrogen. Når østrogen stiger til et visst nivå (det høyeste i en syklus), så utløser det hormonet LH fra hypofysen og det fører til eggløsning. Etter eggløsning produseres hormonet progesteron. Hvis egget ikke blir befruktet, så stopper progesteron-produksjonen og det fører til menstruasjonsblødning.   

Eggløsningstest fanger opp østrogenstigningen og LH-stigningen, men det beviser ikke at eggløsning har funnet sted. Progesteron-stigning (blodprøve) kan bevise at det har vært eggløsning, og sikreste bevis er selvsagt at det ble graviditet.   

Du har brukt eggløsningstester som fanger opp både østrogenstigningen og LH-stigningen, og har fått utslag på østrogen i flere dager, men ikke på LH. Det var rart. For en sikkerhets skyld synes jeg at du skal ta en graviditetstest. I graviditet vil østrogen være høy og LH lav.  

Hvis du ikke er gravid, så må man tenke på manglende eggløsning på grunn av fravær av LH. Hvis syklus –som din- er regelmessig, så er det med stor sannsynlighet også eggløsning. Det er vist at noen få likevel har manglende eggløsning. Ikke hver måned, men av og til. Effekten av aborten er for lenge siden ute av kroppen.  

Jeg vil forelå følgende. Du venter menstruasjon ca. 3.januar (din siste menstruasjon var 6.12.) Ca. en uke før dette (vanskelig i julen) får du målt progesteron (hos fastlegen) som en sikker test på eggløsning. Hvis det kommer LH-stigning før den tid er det selvsagt ikke nødvendig.  Ved manglende eggløsning kan du henvises til gynekolog som kan vurdere eggløsningsstimulering.                                        

Vennlig hilsen Mette