Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange plager

Spørsmål

Hei. Jeg er 45 år, ett barn på 3. 5 år. Siden hun ble født har jeg mer smertefulle menstruasjoner, men har også erfart manglende mens (3mnd) og langvarig blødning(mer utflod, over 7 uker hver dag). Har vært flere ganger hos gyn, alt er normalt, tatt blodprøver. Så langt ingen konkrete tegn til klinakteriet. Har hatt kobberspiral i 3 år, men nå fjernet pga blødningene og generelt ubehag. Når jeg nå får eggløsning og mens blir jeg veldig hormonelt påvirket. Det murrer, verker, er ømt og vondt i hele underlivet og i brystene. Også hodepine følger med samt kort lunte. Men den aller verste bivirkningen er at korsryggen stivner totalt. Nå har jeg gått en uke med veldig, veldig vondt. Har utstrålingssmerter, korsryggen verker, og hele underlivet føles betent. Har vært hos gyn denne uken, ingen infeksjon eller noe annet feil. Det føles som om underlivet er en glødende kjøttkvern. Før har alt blitt bra når blødningen starter, men denne gangen blør jeg ikke ordentlig. Det verker, stråler, jeg klarer nesten ikke gå. Hele kroppen spenner seg og smertestillende døyver en del, men jeg blir ikke smertefri. Spørsmålet mitt er: kan denne ryggvondten være hormonelt betinget? Jeg har forhistorie med prolaps på l3 og l4, og håper jo at det ikke en en ny runde. Strålesmertene kan jo dog minne om det.... Hvis hormonelt: hva kan jeg gjøre? Det er akkurat som om mens ikke konner nå, tross noe blødning i går og i dag. Smertene gir seg ikke. Var hos fastlegen i dag og får mr. Men ingen sykemelding tross store smerter.... Jeg er utrolig sliten og lei.

Kvinne 45
Svar

  

Her var det mye å ta tak i, så jeg tar dine symptomer ett etter ett.

Du sier at du ikke er i overgangsalderen. Etter definisjonen er du det, i og med at en menstruasjon hoppet over 3 måneder og at du også nå har en unormal blødning. Det kan forklares ved uregelmessig eller bortfall av eggløsning, og da mangler du hormonet progesteron som regulerer syklus. Syklus kan gjenopprettes med et kunstig progesteron, Provera, som du tar i 10-14 dager per måned. Noen dager etter siste Provera får du en mesntruasjonsliknende blødning. Det kan du fortsette med til menopausen (siste menstruasjon). Hormonprøver sier ikke noe sikkert om evt. overgangsalder da hormonivå i årene før menopausen endrer seg omtrent fra dag til dag. Det kan være mange år til menopausen, men uregelmessig blødning er første tegn.

Du forteller at du har fjernet kobberspiralen og nå har en unormal blødning og sterke smerter. Har du tenkt på om du kan være gravid og er ved å abortere? Eller i verste fall har en graviditet utenfor livmoren som kan gi sterke smerter? Ta en graviditetstest fortest mulig for å få det avklart

Du har sterke smerter ved menstruasjon. Jeg tenker da på at du kan ha adenomyose i livmoren, en godartet tilstand med kjertler inne i muskellaget av livmoren. Det er en tilstand som er vanskelig å diagnostisere ved en vanlig undersøkelse og ultralyd. MR er en god undersøkelse, men da må det på rekvisisjonen til MR skrives: Undersøkelse av underlivet med endometrioseprotokoll for mulig endometriose/adenomyose . Det er veldig viktig å få det med for å få rett undersøkelse. Be din lege om å tilføye det.

Ved adenomyose kan en hormonspiral være en god hjelp for smerter. Hvis det ikke hjelper, kan det bli aktuelt å fjerne livmoren, men la eggstokkene stå tilbake så du ikke kommer i overgangsalder.

Så dine symptomer etter eggløsning. Det er typiske PMS symptomer. (Jeg går ut fra at de var borte i de tre måneder du ikke hadde menstruasjon? Hvis det ikke var tilfelle, så er det noe annet enn PMS og sannsynligvis ikke relatert til hormonelle forhold). Du kan prøve B-6 vitamen 50-100 mg, Calcium 1200-1600 mg. Helsekostproduktet Vitex agnus castus 20-40 mg. 

Mest effektivt er ‘lykkepiller’ (SSRI eller SNRI legemidler), men da må du ha resept. All nevnte midler tas bare i perioden hvor du har symptomer. Hos noen få kan en hormonspiral hjelpe.

Alle de nevnte plager vil forsvinne etter menopausen. Det kan kanskje være en trøst?


Hav du skal gjøre? For dine smerter anbefaler jeg NSAID (Ibux, Napreoxen etc) og paracet. Få tatt en graviditetstest. Få din lege til å endre MR-bestillingen. Tenk på en hormonspiral, evt Provera 10-14 dager hver måned.


Vennlig hilsen Mette


PS du spurte om ryggvondt kan være hormonelt betinget. Tja, ikke direkte, men kan skyldes evt. adenomyose, og smerter kan forverres premenstruelt, også omde kommer fra andre organer enn underlivet,

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-