Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter og diare

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 22 år, jeg har den siste tiden blitt rådet av min gynekolog til å ikke ta minipille en periode for og få kroppen tilbake til normal syklus (slet med konstante blødninger en periode etter jeg fikk påvist celleforandringer). Nå i det siste har jeg merket at jeg har veldig sterke smerter i magen og sliter en del med diaré, det er også litt slim i den. Er dette normalt rett før mensen eller er det grunn til å oppsøke gynekolog/lege? Jeg har latt være og bruke minipille siden juli, har ikke hatt noe mer unormal blødning. Men føler meg generelt slapp og «syk». Jeg er ikke gravid, har testet meg og min samboer har brukt kondom :)

Kvinne 22
Svar

  

Jeg går ut fra at det er minipillen Cerazette du har brukt? Da er det veldig vanlig med blødninger, spesielt i starten, men etter hvert vil det gi seg. Blødningsforstyrrelser har ingen sammenheng med celleforandringer, de  gir ikke symptomer. 

Nå har du sluttet med minipille og har fått normale menstruasjoner, men du sliter med magesmerter og diare rett før menstruasjon. Smerter som følger syklus ses ved den godartede tilstanden endometriose hvor vev som likner på livmorslimhinnen er plassert på feil plass ute i bukhulen/bekkenet. Smerter før og i starten av menstruasjon er typisk og noen kan også ha avføringsproblemer i samme periode. Det er dessverre stort sett bare mulig å stille diagnosen endometriose ved kikkhullsoperasjon (laparoskopi). Man kan behandle med kirurgi og med legemidler. P-pille vil ofte være et førstevalg, og de bør tas uten pause for å unngå menstruasjoner. Det er behandling på mistanke, men gir deg jo også sikker prevensjon. Microgynon vil ofte være et førstevalg.

I og med at du ikke er i form, så synes jeg du skal ta en prat med din fastlege og nevne det om endometriose-mistanke. Vanligvis vil endometriose ikke gjøre deg ‘slapp og syk’, men har du mye smerter, kan det påvirke deg. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-