Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter med Cerazette

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med sterke intense magesmerter i flere år. De sitter under ribbeina og går som et stramt bånd rundt hele øvre del av magen og ned til magesekk. Det føles ut som magen står å vibrerer til tider, og jeg kan se for meg at det er slik magesår må kjennes ut. For noen år siden fikk jeg påvist galleblærebetennelse, og var i tillegg plaget med store gallesteinsanfall. Jeg fikk fjernet galleblæren, og begynte da å knytte alle tidligere episoder med magesmerter, til nettopp gallestein. Til tross for operasjon så fortsatte smertene. Ofte så ille at jeg Ikke klarte å gå på jobb. De kom akutt og varte gjerne en hel dag. Jeg lå ofte i fosterstilling til det gikk over. Denne tiden var fæl; og jeg var ofte hos fastlege og ble sendt videre til gastrolege på sykehuset. Tok ny MR av magen, gastroskopi, avføringsprøve og ja.. egentlig det meste, uten at man fant årsaken. Jeg begynte faktisk å tro at smertene måtte være psykisk innbilning, noe jeg ikke helt klarte å slå meg til ro med. Smertene kom mindre og mindre, og til slutt ble jeg så vandt til og ikke ha dem at jeg faktisk glemte dem helt. Jeg sluttet på prevensjon (cerazette) og ble gravid. Etter fødsel ville jeg igjen starte med prevensjon; og pga migrene med aura må jeg ha minipillen, så igjen ble det cerazette. Etter 1 uke på pillen begynte jeg igjen å våkne av samme type smerter som tidligere. Mannen min klarte så å se sammenhengen mellom smerter og cerazette, Og at jeg faktisk hadde sluttet på dem ganske nøyaktig den tiden hvor smertene også forsvant. Dette hadde jeg aldri tenkt over selv. Jeg sluttet etter 1 uke. Men nå 6 mnd senere ville jeg på ny teste. Det samme skjedde nå; jeg har så intense magesmerter til tider at det er vanskelig å komme gjennom dagen. Tror du at minipillen faktisk kan være årsaken?? Har hørt at gestagen kan gi magesmerter, Men hvordan vil da spiral være forhold?Er så redd for å bli gravid igjen nå, men tørr heller ikke være en forsøkskanin; med helse, humør og hormoner på spill..

Kvinne 29
Svar

  

Jeg har ikke hørt om en slik bivirkning av Cerazette som du beskriver. Cerazette inneholder gestagenet desogestrel.  Det du har merket er ikke beskrevet i Felleskatalogen og ikke nevnt i pakningsvedlegget. Dine erfaringer gir imidlertid mistanke om at det kan være en sammenheng. Jeg bemerker at du bruker Somac for refluks. Refluks kan vel gi symptomer som du beskriver med smerter i øvre del av magen opp til ribbeina? Jeg tenkte om det kunne være interaksjon (reaksjon mellom legemidler) mellom Cerazette og Somac, så Cerazette svekket effekten av Somac? Det har jeg sjekket på ulik måte og ikke funnet holdepunkter for.

Du nevner hormonspiral som inneholder gestagenet levonorgestrel. Det går i små mengde over i blodet, mer i starten av behandlingen enn senere. Det er ikke mulig å si noe om hvordan du vil reagere, det er ‘bare’ å prøve. Prøvekanin? Dessverre ja, kvinner reagerer så ulikt på hormoner.

Hvis du er veldig engstelig for bivirkninger, så kan du få en vanlig kobberspiral uten hormon. Du kan vente litt rikeligere menstruasjoner i starten.

Mon det ikke ville være det beste valget?

Vennlig hilsen Mette


PS Du kan selv melde en mulig bivirkning, og da vil du få tilbakemelding om det er sannsynlig sammenheng.

https://legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/meld-bivirkninger/bivirkningsmelding-for-pasienter