Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lukt fra underlivet

Spørsmål

Hei, Jeg har en kjæreste, vi har vært et par siden september ifjor. Ting går veldig greit mellom oss og vi har en god kjemi generelt. Det er dog en ting som plager meg. For en stund tilbake siden så skulle jeg tilfredsstille hun med munnen min og når jeg nærmet meg vaginaen så kjente jeg en meget markant sterk lukt av gummi. Veldig lik lukten til et kondom. På dette tidspunktet hadde vi sluttet å bruke kondom og jeg har ikke hatt mot til å spørre hun hva det kan ha vært. Som en mann så er min kunnskap til det kvinnelige kjønnsorgan begrenset. Er dette en normal lukt som kan forekomme? Jeg vet at hun har hatt soppinfeksjon om det er en krem som brukes som kan lukte noe? Det siste jeg har lyst å tenke på er utroskap men den lukten var såpass markant lik lukten av et kondom. Takk. Mann 30

Mann 30
Svar

  

Lukten fra kvinnelige kjønnsorganet kommer dels fra sekretet som dannes av talgkjertler på utsiden av vulva (kvinnens ytre kjønnsorgan), det er et fettstoff som beskytter vulva  og som har en karakteristisk lukt (av feromoner , stoffer som kan virke tiltrekkende på evtentuell partner ?). Lukten kan dels komme fra det sekret som er i skjeden og som er syrlig på grunn av de normale melkesyrebakterier. Fargen kan være klar, hvit eller gul-grønn. I dagene før eggløsning dannes et karakteristisk klart og seigt slim som er luktløst. Ved seksuell stimulering eller seksuelle fantasier kan kjertler ved skjedeinngangen danne et sekret som kjennes som fuktighet.

Ved tilstanden bakteriell vaginose (BV) er det en unormal sammensetting av bakterier i skjeden og lukten kan bli som fisk eller reker, i de mest uttalte tilfeller en råtten lukt.

Ved sopp dannes et klumpet, hvit sekret (likner cottage cheese) som ikke har spesiell lukt, men det vil ofte også være kløe og irritasjon i skjede og vulva.

Rett etter menstruasjon kan det være litt gammelt blod i vagina som kan gi en metallisk lukt/smak.

Ditt spørsmål om lukten av gummi kan skyldes tidligere kontakt med kondom, tror jeg at vi klart kan avvise. En slik lukt vil ikke kunne sitte igjen, men det kan være andre mulige forklaringer på en ‘gummi-lukt’? Hvis din kjæreste har hatt sopp, så har hun kanskje brukt soppkrem som kan gi lukt? Hun kan ha brukt såpe/intimsåpe, truseinnlegg eller vaskemiddel som kan medføre lukt. Jeg kjenner ikke til lukten er av nevnte produkter. Noen matvarer kan muligens påvirke lukten. Hvis du synes at lukten fra hennes underliv har endret seg, kan du gjerne diskret spørre henne om hun har brukt ny såpe eller krem for evt. oppklaring, men kondom-mistanken kan du kutte ut.

Vennlig hilsen Mette