Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lukt av utflod, kløe og svie i underlivet

Spørsmål

Hei! Over lang tid har jeg hatt underlivsproblemer. Det svir og klør konstant på huden rundt skjedeåpningen, det brenner når jeg har sex og det svir hver gang jeg går på do. Jeg ser også at jeg er svært rød her også. Jeg føler at både utfloden og urinen lukter merkelig, men det er ingenting som slår ut når jeg sjekker meg. Jeg fikk et svakt utslag på sopp for en stund siden, men jeg har gått på antibiotika for det over en 3 månedersperiode uten noe form for bedring. Celleprøver og vevsprøve har vært negativ, samt urinprøver i hytt og pine. Ingen kjønnssykdommer. Menstruasjon er regelmessig, og jeg vil si at smertene og blødningene er større, men det kan være en naturlig konsekvens av at jeg fikk spiral i februar i år. Føler meg generelt i laber form, jeg er aldri uthvilt etter søvn, og føler meg slapp. Jeg kan ha murring nederst i magen til tider, men jeg kan ikke si om det er unormalt eller ikke. Har prøvd behandling hos osteopat, da gynekolog tidligere har sagt at bekkenbunnen min et stram, men uten bedring. Jeg får likevel ikke kløingen, sviingen og smerte ved vannlating til å henge sammen med stram bekkenmuskulatur. Nå har dette pågått lenge, jeg har vært hos utallige gynekologer som gir meg diffuse svar, og det begynner å gå på psyken løs å gå rundt med smerter i underlivet på en konstant basis. Noe stemmer ikke, og jeg håper at det er noe jeg kan gjøre. Hva tenker du at det kan tyde på og er det noen tester du tenker at jeg kan be om som ikke er standard? Både urinprøver/swap-prøver eller hva det måtte være. Jeg trenger sårt hjelp, da jeg har lyst til å gå en dag uten ubehag/smerter, samt å ha et normalt sexliv med samboeren min igjen (vært sammen 2,5 år). Jeg takker for all hjelp jeg kan få! Tusen takk.

Kvinne 23
Svar

Det er leit at du skal være så plaget uten å ha fått hjelp.

Du sier at utflod og urin lukter rart. Utflod skal normalt lukte surt på grunn av normal forekomst av bakterier som produserer melkesyre. Det holder pH nede, verdien skal være under 4,5. Du kan på apoteket kjøpe test-strimmel for pH-måling. Ved sopp er pH normal, men ved tilstanden bakterielle vaginose, med fiskelukt av utflod, så er pH over 4,5. Lukt av urinen er kan skyldes noe du har spist, det er i seg selv ikke tegn på noe unormalt.

Sopp er den vanligste årsaken til kløe og svie rundt skjeden, og kan også være årsak til fissur, iallfall ved skjedeinngangen. Du har hatt langvarige behandling for sopp uten effekt. Er det sjekket at du ikke lenger har sopp?

Du beskriver at det ytre kjønnsorganet (vulva) er rødt, det tyder på kronisk forandring. Det kan være en hudlidelse som lichen. Du sier at det er tatt vevsprøve, er det av vulva? Det er den måten hvormed man stiller denne diagnosen eller andre hudlidelser som kronisk eksem. Behandlingen ved lichen er kortisonsalve, men det skal ikke brukes før man har en sikker diagnose.

Hvis du har vært hos ‘utallige’ gynekologer i ditt unge liv uten å ha fått en sikker diagnose, så synes jeg at du skal be om henvisning til en ‘Vulvaklinikk’ som finnes ved de større sykehus rundt i landet. DE har tverrfaglig team som kan tar seg av slike vanskelige vulvalidelser. Det er gjerne lang ventetid, kanskje ett år, men tiden går fort. Prøv om Eurax krem kan lindre i ventetiden. Den kan kjøpes uten resept.

Jeg tror ikke at stram bekkenbunn har relasjon til svie og kløe, men kan være årsak til underlivssmerter.

Med hensyn til at du er slapp og i dårlig form, så bør du få en sjekk hos din fastlege, f.eks. sjekk for diabetes og stoffskifte.

Det var mine tanker, jeg håper inderlig at du kan få hjelp.

Vennlig hilsen Mette